Gemeente Utrecht

2003 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
96 Vragen van mevrouw mr M. Schuring
(ingekomen 24 december 2003)

Op woensdag 3 december 2003 stond in het Utrechts Nieuwsblad het bericht dat kinderboerderij Rotsoord om financiële redenen haar deuren sluit. Dit bericht heeft de GroenLinks fractie verbaasd. Vorig jaar, in mei 2002, heeft de kinderboerderij samen met bezoekers uit de buurt actie gevoerd om sluiting van de kinderboerderij in de zomer te voorkomen. Deze actie had succes: op 28 mei 2002 heeft het college toegezegd dat zij er voor zou zorgen dat kinderboerderij Rotsoord kon blijven bestaan door extra subsidieverlening van EUR 15.882,31 per jaar voor de periode van 3 jaar.

In de krant wordt melding gemaakt van het feit dat deze extra subsidie van de gemeente niet is ontvangen en dat het achterstallig onderhoud ook niet door de gemeente is uitgevoerd. Daarmee zou de gemeente (mede) verantwoordelijk zijn voor het sluiten van kinderboerderij Rotsoord. Als dat zo is vindt GroenLinks dat zeer kwalijk. Het vertrouwen van de buurtbewoners die actie hebben gevoerd zal hierdoor een behoorlijke knauw hebben gekregen.

Hoograven is een wijk met veel kinderen en relatief weinig speelvoorzieningen voor (kleine) kinderen. Het aantal veilige ontmoetingsplekken voor kinderen zou in deze wijk eerder moeten worden vergroot dan verkleind. De kinderboerderij Rotsoord vervult een heel belangrijke ontmoetingsfunctie, niet alleen voor kleine kinderen maar ook voor ouders en opa's en oma's die de kinderboerderij bezoeken. Dit betekent dat als de stichting Rotsoord inderdaad besluit om met de activiteiten te stoppen het van belang is om te kijken of de locatie toch de functie groen/ speelgelegenheid voor (kleine) kinderen kan behouden. Wethouder Gispen zegt in het UN dat de buurtbewoners zelf mogen bepalen wat ze met de grond willen doen. Wat dat in de praktijk inhoudt is onduidelijk.

Dit leidt tot de volgende vragen:
Is het inderdaad waar dat de stichting Rotsoord niet de volledige extra subsidie heeft ontvangen en dat het achterstallig onderhoud nog steeds niet is uitgevoerd? En zo ja, wat is hiervan de reden? Is al duidelijk of de stichting Rotsoord de overeenkomst van het gebruik van de grond al heeft beëindigd of wil beëindigen? Hecht het college met GroenLinks aan de huidige bestemming van deze plek als groen/speelgelegenheid voor kleine kinderen wordt behouden? Wat is de strekking van de opmerking van wethouder Gispen dat de buurtbewoners zelf mogen bepalen wat ze met de grond willen doen? En op welke wijze wil de wethouder dat in de praktijk gestalte geven (via wijkraad, referendum etc.)?

Antwoord van Burgemeester en Wethouders
(verzonden 29 januari 2004)

Nee, het is niet waar. De stichting Kinderboerderij Rotsoord heeft, bij beschikking van 4 juni 2002, extra subsidie toegezegd gekregen voor de volgende uitgaven voor een periode van maximaal 3 jaar: Uitbreiding uren van de twee beheerders, EUR 15.882,31 per jaar; Vergoeding van de kosten voor de aanstelling van een ID'er of een WIW'er tot maximaal EUR 15.882,31 per jaar; Vergoeding van de inwerkkosten van de 3e beheerder in redelijkheid. Om voor vergoeding van de subsidie in aanmerking te komen dient deze wel elk jaar separaat te worden aangevraagd. De subsidie voor de extra uren van de beheerders is vanaf 1 januari 2002 aan de stichting vergoed. De kosten van een WIW'er zijn, voor de periode dat deze bij de stichting gedetacheerd was, op basis van declaratie vergoed.

Naar aanleiding van een verzoek van de stichting, gedateerd 24 september 2001, om subsidie voor herstelwerkzaamheden aan de gebouwen, is E 12.840,10 incidentele subsidie toegekend. Dit bedrag kwam overeen met de offerte uitgebracht door het Onderhoudsbedrijf Timmer. De werkzaamheden zijn in het voorjaar 2002 uitgevoerd door een andere aannemer, omdat de fa Timmer het te druk had. De aannemer is in beide gevallen een keuze van de stichting geweest. Voor 2004 heeft de stichting Kinderboerderij Rotsoord geen subsidieaanvraag meer ingediend. De subsidie staat nog wel gereserveerd. Ja, dit punt is duidelijk. De voorganger van de stichting Rotsoord, de toenmalige Welzijnsstichting Utrecht Zuid-West (nu opgegaan in Portes), had een gebruikersovereenkomst met de toenmalige Dienst Ruimtelijke Ordening. Deze is beëindigd toen Rotsoord als zelfstandige stichting verder ging. De stichting Kinderboerderij Rotsoord heeft nooit een gebruikersovereenkomst gehad. Er is wel een concept opgesteld, maar dat is nooit ondertekend. De reden daarvan is niet bekend. Het bestuur van Rotsoord heeft besloten de kinderboerderij per 1 januari 2004 te sluiten en de stichting daarna zo snel als mogelijk op te heffen. De sluitingsdatum is door het bestuur inmiddels verschoven naar uiterlijk 1 februari 2004. Men gaat er van uit alle dieren dan elders ondergebracht te hebben. Het bestuur regelt de overdracht in overleg met de eigenaar van de grond en de gebouwen het Ontwikkelingsbedrijf Utrecht. Het college streeft er naar dat er een recreatieve functie in de buurt (subwijk Tolsteeg) behouden blijft, het liefst met dieren. Zie antwoord 3. Voor de lange termijn wordt voor het gebruik van de grond een nieuwe stedelijke visie voor het gebied voorbereid, met daarop een inspraaktraject. De wijkraad zal overeenkomstig de uitgangspunten van de wijkaanpak in uitvoering vroegtijdig bij het geheel worden betrokken. Vast staat dat de nieuwe stedenbouwkundige visie voorlopig niet tot concrete uitvoeringsplannen op Rotsoord zal gaan leiden. Inmiddels hebben vele bewoners uit de wijk zich wel voor het behoud van de functie bij het wijkspreekuur gemeld nu deze op het punt staat uit de buurt te verdwijnen. De bewonersoverleggroep Hoograven en Tolsteeg (BOTH) en het Milieupunt Zuid hebben zich concreet voor een dierenweide (kleinvee) op de locatie Rotsoord uitgesproken. Bovendien is zeer recent een mail ontvangen van de bewonersoverleggroep BOTH inzake een nieuwe stichting Rotsoord in oprichting, die zich samen met bewoners, enkele huidige gebruikers en de gemeente op korte termijn voor behoud van een dierenweide in zou willen gaan zetten. De mogelijkheden voor levensvatbaarheid van het buurtinitiatief in elk geval als tijdelijk initiatief op de locatie Rotsoord willen wij zeker bezien.

---- --