Ministerie Tewerkstelling en Arbeid Belgie

Waarde àlle dienstencheques tijdelijk hoger

Dienstencheques die gebruikt worden vóór 1 juli 2004 zijn voor de dienstenondernemingen 23,56 euro waard. Daarna geldt de oorspronkelijk in het nieuwe dienstencheque-stelsel voorziene waarde van 19,47 euro. De prijs voor de verbruiker blijft onveranderd op 6,20 euro.

Minister van Werk en Pensioenen Frank Vandenbroucke heeft dit woensdag bevestigd tijdens een informatienamiddag voor bedrijven in de Nationale Bank. De overgangsmaatregel moet bedrijven toelaten om zonder problemen over te stappen van het oude stelsel naar het nieuwe. Het prijsverschil tussen oude en nieuwe cheques heeft te maken met de vrijstelling van BTW in het nieuwe stelsel.

Eerder was al een andere overgangsmaatregel voorzien: alle cheques die gekocht zijn in 2003 worden uitbetaald aan de oude waarde (23,56 euro). Voorwaarde is uiteraard dat ze gebruikt worden binnen de voorziene geldigheidsduur. Cheques die gekocht zijn voor 1 november
2003 zijn automatisch geldig tot 1 augustus. Cheques die later gekocht zijn, blijven 8 maanden geldig. Dat wil zeggen dat eind augustus voor het laatst cheques aan 23,56 euro uitbetaald worden. Nu zullen dus àlle cheques - niet alleen oudere, maar ook de nieuwe - gedurende een overgangsperiode een hogere waarde hebben voor het bedrijf.

De informatienamiddag voor Nederlandstalige werkgevers had gisteren plaats, vandaag volgt een sessie voor Franstaligen. Samen zullen ongeveer 600 geïnteresseerden deze sessies bijgewoond hebben. Op de namiddagen is ook de informatiebrochure voor ondernemingen voorgesteld. Ondernemingen met vragen kunnen overigens terecht op een speciaal infonummer bij de RVA: 02/515.40.20.

Vanaf eind februari richt de overheid zijn communicatie-inspanningen vooral op de potentiële werknemers. Deze worden onder meer geïnformeerd via lokale PWA-sessies en een gedetailleerde werknemers-brochure. In april gaat de laatste fase in: dan komt er een grote federale mediacampagne voor de gebruikers van dienstencheques. Wie nu al vragen heeft over het gebruik van dienstencheques, kan terecht bij het uitgiftebedrijf Accor: 02/678.28.79. back