Gemeente Zaanstad

De B&W-besluiten van week 5

donderdag 29 januari 2004

Nieuwe rioolreinigingswagens aanbesteed
De dienst Stadsbedrijven van de gemeente Zaanstad schaft dit jaar twee nieuwe rioolwagens aan. De nieuwe wagens vervangen het inmiddels afgeschreven oude materieel.
De afdeling Riolering had totnogtoe de beschikking over een vacuümwagen en een aparte hogedrukwagen. Beide machines zijn nodig voor het reinigen van het riool. Een combivoertuig vervangt beide wagens. Daarnaast is een kleine vrachtwagen nodig voor het onderhouden van pompen en gemalen. Met de investering is een totaalbedrag gemoeid van 367.000,-. De aanschaf van het combivoertuig wordt Europees aanbesteed.
De investering staat los van de herstructurering van de sector Uitvoering. De aanpassing aan een deel van de
Stadsbedrijven-organisatie is bedoeld om wijkgericht te gaan werken. Concreet betekent dit dat de afdelingen Groen en Wijkservice en het machinaal vegen per wijk wordt gepland, georganiseerd en uitgevoerd. Overige werkzaamheden, waaronder ook het onderhoud en de reparaties aan de riolering, blijven ´stedelijk´.

Vergunningen kledinginzameling
Burgemeester en wethouders verlenen aan vier organisaties een vergunning (APV artikel 5.2.1) voor het houden van een kledinginzameling in Zaanstad in 2004. Het betreft Stichting Hulpfonds Oost-Europa/Azië (maand februari), Leger des Heils (april), Kringloopbedrijf Het Goed (juni) en Stichting Salvatoriaanse Hulpactie (oktober). Er waren 19 vergunningen aangevraagd. Bij de keuze heeft Zaanstad zich laten adviseren door het Centraal Bureau voor fondsenwerving. De inzamelingen staan los van de contracten die Zaanstad heeft gesloten voor de kledingcontainers op straat.

Financiële verordening en Verordening periodiek onderzoek doelmatigheid en doeltreffendheid
Burgemeester en wethouders hebben ingestemd met twee nieuwe verordeningen op het gebied van de gemeentelijke financiën. De verordeningen worden in februari ter vaststelling aangeboden aan de Gemeenteraad.
Waar gaat het om? In de Gemeentewet is (vanwege het dualisme) een aantal artikelen gewijzigd om de financiële functie van de Gemeenteraad te versterken. Sinds de invoering van het dualisme stuurt en controleert de Raad het college. Het college beheerst en verantwoordt op basis van rechtmatigheid, doelmatigheid (efficiëntie) en doeltreffendheid (effectiviteit). Het is nu nodig om twee nieuwe verordeningen in de Raad te laten vaststellen: de Financiële verordening en de Verordening periodiek onderzoek doelmatigheid en doeltreffendheid. In deze verordeningen staan de eisen en beleidskaders voor het financieel beheer, beleid en verantwoording van de beschikbare financiële middelen.
De Financiële Verordening (ex art. 212 Gemeentewet) Deze verordening bevat regels met betrekking tot financieel beleid, financieel beheer en financiële organisatie. De inhoud van de verordening gaat met name over de interne organisatie van de gemeente. De Verordening periodiek onderzoek doelmatigheid en doeltreffendheid (ex art. 213a Gemeentewet)
In deze verordening staat beschreven dat het college periodiek onderzoek moet uitvoeren naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van het gevoerde beleid. De verordening regelt onder andere de frequentie van het onderzoek en de afstemming met de nog te formeren rekenkamer. Centraal in beide onderzoeken staat de vraag of de doelstellingen zijn gehaald, wat er voor gedaan is en wat het gekost heeft. Het eerste onderzoek zal nog in 2004 uitgevoerd worden.

Door op onderstaande links te klikken kunt u overig nieuws uit de regio vinden.

http://zaanstreek.webregio.nl
www.nhd.nl
www.rtvnh.nl