Gemeente Maassluis

Persberichten

29-1-2004

Schriftelijke vragen PvdA over asielzoekersbeleid

De fractie van de PvdA heeft de volgende schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders gesteld.

Het beleid van de regering m.b.t. de uitgeprocedeerde asielzoekers legt nog steeds een groot stuk verantwoordelijkheid bij de gemeenten. Steeds meer gemeenten geven ook aan dat het beleid van minister Verdonk om binnen paar maanden 26000 asielzoekers terug te sturen niet kan werken. Alleen al omdat een heleboel mensen niet over de vereiste uitreispapieren beschikken. De PvdA vindt dat er met deze mensen op een schandalige inhumane manier omgesprongen wordt.

De fractie van de Partij van de Arbeid komt op voor deze mensen. Wij maken ons ernstig zorgen over consequenties van bovengenoemde ontwikkelingen voor de mensen die vaak al jaren in Nederland wachten en kinderen hebben die hier geboren zijn. Gelukkig komt de Nederlandse bevolking steeds meer in verzet tegen deze Nederland onwaardige behandeling.

Hierbij willen we de volgende vragen stellen aan het college. Op grond van art 37, lid 2 van het reglement van orde verzoeken wij het college deze vragen schriftelijk te beantwoorden.

Hoeveel uitgeprocedeerde asielzoekers die onder de uitreisregeling vallen wonen er in Maassluis
Bent u met onze fractie van mening dat het gesol met deze mensen niet langer kan en dat Maassluis hen op een humane manier moet behandelen Kunt u ons toezeggen dat Maassluis geen mensen op straat zal zetten en/of de illegaliteit in zal sturen.
Bent u bereid met de VNG in overleg te treden en aan te dringen op fellere protesten van die kant.

Wij van onze kant zullen aandringen bij onze landelijke fractie om dit inhumane beleid aan de kaak te stellen en zullen ook de andere fracties in de raad verzoeken dit te doen.

Burgemeester en wethouders zullen de vragen zo spoedig mogelijk beantwoorden.