Provincie Zuid-Holland

Samenvatting vergadering Gedeputeerde Staten 27 januari 2004

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 27 januari 2004. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten van de GS-vergadering vindt u door onderaan deze pagina op 'meer' te klikken.

Beantwoording schriftelijke vragen van de SP over de jacht op (knobbel)zwanen (nr. 1856)De heer Harmes van de SP wil weten hoeveel aanvragen voor ontheffing voor de jacht op knobbelzwanen in Zuid-Holland er bij de provincie zijn binnengekomen. Hij wil ook weten hoeveel ontheffingen er zijn verleend. GS antwoorden dat er sinds 1 april 2002 in totaal 23 aanvragen voor het schieten van wilde knobbelzwanen zijn ingediend. Naar aanleiding van controles is gebleken dat preventieve maatregelen om de zwanen te verdrijven onvoldoende effect hebben op het voorkomen van schade aan gewassen. Hierdoor zijn twaalf aanvragen gehonoreerd. Controle op naleving van het verbod van de jacht op knobbelzwanen vindt plaats door de politie, Algemene Inspectiedienst en de afdeling Handhaving van de provincie Zuid-Holland.

De volledige antwoorden op PS-vragen staan uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder gedeputeerde staten en provinciale staten/proviniciale staten/schriftelijke vragen.

Integriteitstoets bij subsidieverlening Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben besloten dat de Wet Bibob ook van toepassing is op de verstrekking van provinciale subsidies. Op 1 juni 2003 is deze wet in werking getreden. De Wet Bibob richt zich op situaties waarin er gevaar bestaat dat de overheid criminele activiteiten faciliteert. De essentie van deze wet ligt in de 'weigeringsgrond' die bestuursorganen in staat stelt bij het nemen van bepaalde besluiten een integriteitstoets te hanteren. Bij ernstig gevaar van misbruik kan een overheidsorgaan een vergunning, aanbesteding of een beschikking weigeren of intrekken. Nu is dus besloten om extra voorwaarden te stellen aan de integriteit van aanvragers van subsidies. Er kan dan bijvoorbeeld worden onderzocht of een relatie met (dreigend) strafbaar gedrag aannemelijk is. Ook kan worden bekeken of de aan de eisen van betrouwbaarheid die aan de wederpartij moeten worden gesteld, in het gedrang komen. Het gaat om een wijziging van de Zuid-Hollandse Algemene subsidieverordening (Asv). De voorgestelde wijziging van de Asv moet nog worden bekrachtigd door Provinciale Staten. De gewijzigde Asv moet vervolgens ook ter goedkeuring worden aangeboden aan de Ministers van Justitie en BZK. Pas nadat de goedkeuring van beide ministers is verkregen, mag de integriteitstoets worden toegepast.

Stichting Kennis Platform Rijnstreek ontvangt ¤ 31.019GS kennen een subsidie van ¤ 31.019 toe aan de Stichting Kennis Platform Rijnstreek in Alphen aan den Rijn. Dit bedrag wordt besteed aan het stimuleren van kennisuitwisseling tussen het onderwijs en het bedrijfsleven en de oprichting van een coördinatiepunt voor stages.

Maximaal ¤ 90.000 voor inhuren externe expertise met betrekking tot problemen regionale omroepenGezien de financiële problemen bij de Zuid-Hollandse regionale omroepen hebben Provinciale Staten op 17 december 2003 besloten een verkennende voorfase in te bouwen, voordat zij een definitief besluit nemen over de toekomst van de omroepen. De uitvoering van dit besluit brengt de nodige extra kosten met zich mee, waaronder de inhuur van externe deskundigheid. Hier vallen ook twee onafhankelijke toezichthouders onder die bij de omroepen zijn aangesteld. Deze zijn inmiddels al aan het werk. Het geld voor de externe expertise was niet geregeld in het besluit van Provinciale Staten van 17 december 2003. GS stemmen in met het beschikbaar stellen van een bedrag van maximaal ¤ 90.000 voor het inhuren van deze expertise. Zie ook: http://www.zuid-holland.nl/algemeen/bestuur/gs/besluitenlijst_gs/besluitenlijst_gs.jsp