Openbaar Ministerie

Parket Den Haag, 29 januari 2004

Oplichter in voorlopige hechtenis

Op 22 januari 2004 heeft de Raadkamer van de Haagse rechtbank de gevangenhouding bevolen van een 55 jaar oude man, zonder vaste woon- of verblijfplaats zwervend door Europa. De man wordt verweten dat hij op diverse plekken in Europa (Frankrijk, Duitsland, België, Spanje) Nederlanders heeft opgelicht. Daarbij hanteerde hij de volgende werkwijze: op treinstations, vliegvelden en andere plekken waar toeristen zich ophouden, spreekt hij Nederlanders aan en vertelt hij een zielig verhaal. Meestal komt dat verhaal er op neer dat hij door omstandigheden in geldnood zit en niet terug kan reizen naar Nederland. Zo vertelt hij dat hij suikerpatiënt is, dat zijn bagage gestolen is of dat hij zijn gezin op een bepaalde plek heeft moeten achterlaten. Slachtoffers van deze oplichter wordt verzocht zich te melden bij de politie.

Diverse Nederlanders gaven geldbedragen, variërend van 50 tot 500 aan hem. Als zekerheid gaf de man veelvuldig kopieën van zijn paspoort of rijbewijs af. In één geval gaf hij zelfs zijn originele rijbewijs af. De man gaf veelvuldig zijn naam op en in één geval ging hij op de foto, samen met de Nederlander die hem geld leende. Steeds zei hij toe dat hij bij terugkeer in Nederland het geld zou terug betalen.

In de periode van januari 2002 tot en met november 2003 zijn bij politie Haaglanden, bureau Rijswijk 56 aangiftes tegen deze man binnen gekomen. Eén van de laatste oplichtingen betrof een incident op 9 november 2003 op het station in Keulen. Op 15 november 2003 zag een getuige van het incident op 9 november de man opnieuw op het station in Keulen lopen, waarna hij door de Duitse politie kon worden aangehouden. Op 14 januari 2004 is de man door de Duitse autoriteiten aan Nederland uitgeleverd.

De man heeft inmiddels bij de rechter-commissaris een bekennende verklaring afgelegd. Hij zal zich binnen afzienbare termijn (opnieuw) moeten verantwoorden voor de meervoudige strafkamer van de Haagse rechtbank. De man is in augustus 1998 door de Haagse rechtbank tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld. Toen hanteerde hij exact dezelfde werkwijze.

Mensen die eveneens slachtoffer zijn geworden van de praktijken van deze man kunnen zich wenden tot het bureau Rijswijk van politie Haaglanden, of via telefoonnummer 0900 - 88 44.