Ingezonden persbericht


Persbericht

National programme for it sluit deal met oracle voor landelijk gezondheidszorg platform

Nieuwe overeenkomst van National Health Service in Engeland bespaart tot £100 miljoen door centralisatie van 50 miljoen patiëntendossiers

De National Health Service, de landelijke gezondheidsorganisatie in Engeland, heeft een belangrijke overeenkomst gesloten met Oracle, waarmee ze tot £100 miljoen kan besparen. Oracle gaat de NHS Engeland helpen om haar processen te consolideren op een enkele, veilige en flexibele database infrastructuur. De deal is de eerste in een reeks van projecten waarover de National Programme for IT momenteel in gesprek is met IT leveranciers.

Oracle is al langer een belangrijke technologieleverancier van de NHS en de betrokkenheid is groter geworden als gevolg van de recente NHS Care Record contract awards, waarin Oracle een onder-aanbesteder is aan een aantal Local Service Providers (LSPs).

Oracle levert de infrastructuur die de basis gaat vormen voor de NHS Care Records Service, die voor alle 50 miljoen NHS patiënten een individueel elektronisch zorgdossier gaat aanleggen, waarin alle details over behandelingen binnen de klinische of sociale zorg opgenomen zijn. Naar verwachting worden er tegen 2008 tot vijf miljoen transacties per jaar over het platform verwerkt.

Oracle's infrastructuur wordt de basis voor een gemoderniseerde NHS, waarbinnen gegevens die ergens in het land ingevoerd worden in een patiëntendossier, de zorgverlening aan de patiënt ten goede zullen komen, waar die zorg dan ook verleend wordt.

Het landelijke systeem gaat 30.000 huisartsen en 270 instellingen voor spoedeisende hulp en geestelijke gezondheidszorg veilig op een plaats met elkaar verbinden. Hierdoor zorgt de NHS Care Records Service ervoor dat de juiste personen toegang hebben tot de juiste informatie op het juiste moment, zodat artsen sneller beslissingen kunnen nemen op basis van complete informatie.

Deze overeenkomst betekent ook dat veel iSoft en IDX producten en diensten, waarmee de NHS gaat werken, zullen draaien op Oracle's infrastructuur. Dit zal leiden tot een grotere continuïteit tussen informatiesystemen die op lokaal en nationaal niveau draaien. Meer dan 70 procent van NHS instellingen in het Verenigd Koninkrijk draait tegenwoordig op Oracle systemen en Oracle's database is tevens het belangrijkste onderdeel van de National Strategic Tracing Service (NSTS), waarmee medewerkers van klinieken patiënten kunnen identificeren door hun unieke NHS nummers, zodat gegarandeerd de juiste behandeling wordt voorgeschreven.

Oracle's technologie ondersteunt ook de geplande Electronic Booking Service, waarmee patiënten een afspraak met het ziekenhuis kunnen maken naar doorverwijzing van hun huisarts. Door de afspraak ter plaatse in de spreekkamer van de huisarts te maken verloopt dit efficiënter en de ervaring leert dat dit het aantal niet nagekomen afspraken reduceert.

"Deze samenwerking zal ervoor zorgen dat alle medewerkers van klinieken kunnen profiteren van de technologie die Oracle levert, zoals de toegang tot onmisbare patiëntinformatie met een veel hogere flexibiliteit en betrouwbaarheid dan tot nu toe mogelijk was. De NHS Care Records Service zal de manier, waarop informatie door de NHS beheerd wordt, in hoge mate veranderen," aldus Richard Granger, Director General of NHS IT. "Oracle's diensten zijn onmisbaar voor het efficiënt functioneren van de NHS en deze overeenkomst zal de NHS kostenbesparingen opleveren. Door deze besparingen en de extra mogelijkheden die we krijgen, gaan we meer Oracle producten inzetten."

Ian A. Smith, managing director, Oracle UK en senior vice president, Oracle Corporation, voegt toe: "Oracle UK heeft ruime ervaring in het leveren van IT aan de gezondheidszorg en Oracle heeft nauw samengewerkt met de NHS voor het ontwikkelen van deze speciale licentieovereenkomst ter ondersteuning van het National Programme for IT. We zien het programma als een sprekend voorbeeld van hoe wereldwijd technologie ingezet wordt om de zorgverlening te verbeteren en we zijn dan ook enthousiast over de samenwerking met de NHS om dit mogelijk te maken."

Met een aantal IT leveranciers wordt momenteel onderhandeld over overeenkomsten voor de gehele NHS gericht op kostenbesparing.

Oracle
Oracle is 's werelds grootste leverancier van bedrijfssoftware.

Ingezonden persbericht