Gemeente Breda

Persberichten

29-01-2004

Definitief Ontwerp bruggen de Nieuwe Mark vastgesteld

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft ingestemd met het Definitief Ontwerp van de vier bruggen over de Haven en de Nieuwe Mark tussen het Spanjaardsgat en de Waterstraat. In augustus 2003 ging het college reeds akkoord met de keuze van de architecten voor het ontwerp van de bruggen. Op dit moment wordt het Definitief Ontwerp ter kennisname aan de gemeenteraad aangeboden.

Het betreft de Nieuwe Tolbrug, twee Baronesbruggen en de Hogebrug bij de Vismarkt. De Nieuwe Tolbrug en de Baronesbruggen zijn van de hand van Lode Havermans (Lode Havermans Architecten) en de Hogebrug is een ontwerp van Eloi Koreman (ontwerp M3 Bouwkunst).

De ontwerpen zijn gebaseerd op diverse uitgangspunten. Zo is bij het ontwerp van de Nieuwe Tolbrug rekening gehouden met functionele eisen, met de historische relevantie van de locatie en met de overgang van verschillende waterniveaus ter hoogte van de brug. De Hogebrug wordt geënt op de palenstructuur van de oude parkeergarage en doet daarmee recht aan de historie van de plek.
De Baronesbruggen zijn voornamelijk ontworpen op basis van functionaliteit; de bereikbaarheid van de parkeergarage en de expeditiezone van de winkelpassage worden ermee gewaarborgd.

De vaststelling van het Definitief Ontwerp van de bruggen over de Nieuwe Mark is brengt de realisatie van Het water terug in de stad weer een stap dichterbij. De start van de uitvoering is voorzien direct na de zomervakantie van 2004.

Breda, 29 januari 2004