Time : 1:49:12 PM
Date : Thursday, January 29, 2004
Sender Name: Fedichem

CHLOORPRODUCENTEN LOPEN VOOROP IN DE INDUSTRIE BIJ HET STELLEN VAN DOELEN VOOR DUURZAAMHEID

Dessau, Duitsland 29 januari 2004 --

Europese producenten van chloor, een zeer belangrijke bouwsteen van de chemische industrie, hebben als
onderdeel van een industriebreed initiatief nadere bijzonderheden vrijgegeven over de doelstellingen voor duurzaamheid voor 2010. Voor Euro Chlor, de Europese federatie die de producenten vertegenwoordigt, zijn dit, naar men denkt, de eerste lange termijn doelstellingen voor duurzaamheid die zijn ontwikkeld door een grote sector van de chemische industrie.

Dr. Arseen Seys, directeur Regulatory & Environmental Affairs (Regelgeving en Milieu-aangelegenheden) van Euro Chlor zei vandaag dat 40 bedrijven het programma hebben onderschreven. Deze bedrijven produceren in totaal jaarlijks 20 miljoen ton chloor, natronloog en waterstof op 70 productiecomplexen in 18 West-Europese landen en de in 2004 tot de EU toetredende landen. "Door zichzelf doelen te stellen ­ in het bijzonder voor milieuemissies, energiebesparing en veiligheid ­ zullen producenten hun individuele prestaties kunnen vergelijken met die van de gehele industrie", aldus Seys.

Seys sprak op een workshop over duurzame chemie die werd georganiseerd door het Duitse Federale Milieuagentschap (Umwelt Bundes Amt) in samenwerking met het Duitse Federale Instituut van Gezondheid voor de Beroepsbevolking (Bundesanstalt für Arbeitsschutz und Arbeitsmedizin) en de OECD (OESO = Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling).

Voorzitter René Scheffers van Euro Chlor (Akzo Nobel) geeft als commentaar "In de afgelopen jaren zijn door de industrie belangrijke resultaten behaald op milieugebied. Dit programma is een mijlpaal omdat het diverse initiatieven binnen één pakket brengt. Het helpt onze industrie beter te presteren op de drie thema's van duurzaamheid: milieu, maatschappelijke en economische verantwoordelijkheid."

Voor 2010 zijn er meetbare doelstellingen opgesteld voor het verminderen van de totale productie-emissies van 22 gechloreerde organische verbindingen:
75 % vermindering van emissie naar water en 50 % vermindering van emissie naar lucht, vergeleken met het uitgangspunt voor 2001. De 22 chemische producten zijn gekozen omdat zij het meest voorkomen op prioriteitenlijsten waar autoriteiten zich in de jaren '80 en '90 voor de reductie van emissies op hebben gericht. Geprojecteerde toekomstige reducties komen bovenop een reeds gerealiseerde reductie van gemiddeld 94 % tussen 1985 en 2001.

De industrie blijft zich richten op het verminderen van kwikemissies. Voor 2007 moet de zelf opgelegde doelstelling van 1,0 gram per ton kwikcelcapaciteit op nationale basis voor 11 West-Europese landen zijn gerealiseerd (Oost-Europese leden in Hongarije, Polen, de Tsjechische Republiek en Slowakije moeten deze specifieke toezegging nog ondertekenen).

Chloorproductie is energie-intensief en elektriciteit is via het elektrolyseproces een grondstof voor de productie. De industrie streeft ernaar tussen 2001 en 2010 het energieverbruik met 5% te verminderen. Een gedeelte van die winst zal komen van de voortschrijdende conversie door de industrie, van kwik- (ongeveer 50% van de Europese capaciteit) naar membraantechnologie.

Waterstof is een bijproduct van de productie van chloor en natronloog en kan worden gebruikt als een brandstof of als een chemische grondstof. Producenten streven ernaar in 2010 95% van de waterstof te hergebruiken. In 2001 was dat nog 80%.

Een andere doelstelling is de veiligheid in de productie. Hoewel de sector over het totaal al een uitstekende reputatie heeft op het gebied van veiligheid, wordt gestreefd naar een reductie van 75% in het aantal procesongevallen van 67 (2001) naar 15 in 2010. Voor arbeidsongevallen waarbij een werknemer afwezig is voor ten minste één dag is de doelstelling een vermindering van 85% van 9,47 (2001) naar 1,3 arbeidsongevallen per miljoen gewerkte uren. Zo is er ook de doelstelling arbeidsongevallen waarbij onderaannemers zijn betrokken met 90% te verminderen van 15,39 (2001) naar 1,3 arbeidsongevallen per miljoen gewerkte uren.

De industrie heeft ook toegezegd om via Euro Chlor regelmatig informatie te publiceren over de economische resultaten van de sector, over transport en de conversie naar schonere, milieuvriendelijkere processen.

Contactpersoon:
Peter Whippy, Communications Manager
Tel.: + 32 2 676 73 51
E-mail: pww@cefic.be

Voet