Nederlands Verbond van de Groothandel


Handelsonderneming Plus Benders 'Beste Leerbedrijf 2003'

Supermarkt Plus Benders uit Venlo is gekozen tot `beste leerbedrijf 2003'. Ondernemer Geert Benders kreeg de prijs, een bedrag van EUR 2.500, op 28 januari 2004 uit handen van staatssecretaris Annette Nijs van Onderwijs. Benders was bij de jury voorgedragen door Kenniscentrum Handel. Het NVG, vertegenwoordigd in KC Handel, is aangenaam verrast.

De uitreiking vond plaats in het Planetarium in Artis. Supermarkt Plus. De prijsuitreiking werd bijgewoond door onder meer Margot Vliegenthart (voorzitter BVE), Rinette Jülicher (directeur BVE Ministerie van OcenW) en Cees Hoogendijk (MKB). Juryvoorzitter Gerrit Braks, voormalig minister van Landbouw en oud-voorzitter van de Eerste Kamer, roemde de visie die Plus Benders op opleiden heeft. Het opleidingsbeleid is daarbij volledig in het bedrijfsbeleid geïntegreerd. Ongeveer 30 van de ruim 170 medewerkers zijn in opleiding, waarbij de volledige beroepskolom (vmbo, mbo en hbo) wordt `bestreken'. Met name de sfeer binnen het bedrijf, het (opleidings) enthousiasme en de teamgeest die binnen de winkel heerst, zijn de jury opgevallen. Ook de samenwerking met Gilde BT, het betrokken ROC, en de rol die het Kenniscentrum Handel vervult, wordt als uitstekend omschreven. In de jury hadden vertegenwoordigers van werkgevers, werknemers, onderwijs, bedrijfsleven en leerlingen zitting.

Supermarkt Plus Benders werd gekozen uit drie genomineerde leerbedrijven. De andere twee genomi-neerde bedrijven voor de prijs waren Van der Plas Schilderwerken BV uit Rosmalen (voorgedragen door Savantis - kenniscentrum voor de sector Afbouw & Onderhoud, Presentatie & Communicatie) en ECT Delta Terminal BV uit Rotterdam (voorgedragen door VTL, kenniscentrum voor de sector Trans-port en Logistiek). Totaal werden voor de verkiezing elf bedrijven voorgedragen door verschillende kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven.

"Dit hadden we echt niet verwacht", gaf Geert Benders, ondernemer van Plus Benders aan. Ook Guus Sturing, de manager van het betreffende Plus filiaal (deel uitmakend van het Sperwer concern) had het niet verwacht. "Maar we zijn ontzettend trots op deze prijs. Het is niet de eerste prijs die we win-nen, maar iedere keer opnieuw zien we er uitdaging in om onze standaard vast te houden of te verho-gen. Geweldig, het beste leerbedrijf te zijn in een land waar 170.000 leerbedrijven erkend zijn. Straks op de terugweg naar Limburg en morgen in de zaak gaan we dit nog wel even vieren!" Verder gaf Geert Benders aan blij te zijn met de nauwe en actieve samenwerking met zowel Gilde Opleidingen als Kenniscentrum Handel, die beide een belangrijke bijdrage aan dit succes hebben geleverd. Overigens was Plus Benders met ongeveer 20 medewerkers aanwezig bij de prijsuitreiking.

Ook Kenniscentrum Handel is trots dat een van de door haar erkende leerbedrijven is uitgeroepen tot `Beste leerbedrijf'. Algemeen directeur Peter Cras: "Plus Benders is een uitstekend voorbeeld van hoe het naar mijn mening hoort. Een prima samenwerking tussen school en bedrijf waarbij wij een adviserende, ondersteunende en begeleidende rol vervullen. De uiteindelijke winnaars in zo'n traject zijn de cursisten en het bedrijf. Geert Benders onderschrijft onze visie dat opleiden niet alleen rendeert voor de cursisten, maar ook voor het bedrijf."

NVG-jurylid Aernout Fetter is "aangenaam verrast" met de onderscheiding voor Plus Benders. "Het is bijzonder goed te constateren dat een handelsonderneming deze prijs wint. Het illustreert het goede en harde werk dat zowel in detailhandel als in de groothandel gebeurt. Met deze prijs is dat ook voor derden zichtbaar geworden. En als jurylid maar ook als bestuurdslid van KC Handel heb ik met genoegen kunnen constateren dat er na Plus Benders nog vele handelsondernemingen zijn die in de toekomst mee kunnen dingen."

De prijs `leerbedrijf van het jaar' wordt jaarlijks op initiatief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen toegekend aan een leerbedrijf dat als voorbeeld dient voor alle bedrijven die in het kader van middelbare beroepsopleidingen stimulerende bijdragen verzorgen op het gebied van het praktijkleren. Dat betreft alle sectoren waarin middelbare beroepsopleidingen worden verzorgd. Colo, de koepelorganisatie van alle `kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven' en waarvan Kenniscen-trum Handel er één is, organiseert de overkoepelende verkiezing voor het Ministerie.