GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 29 januari 2004 14:28
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

GroenLinks vindt emancipatiebeleid mislukt

(29 januari 2004)

GroenLinks is van mening dat het emancipatiebeleid is mislukt. Het emancipatiebeleid is al jaren te vrijblijvend. Vrouwen hebben daardoor nog steeds een grote achterstand. De Geus moet op de bres voor de emancipatie van vrouwen.

Vrouwen hebben op vele vlakken nog steeds een achtergestelde positie. Zo dringen vrouwen maar niet door tot topposities in het bedrijfsleven. Ook in de ambtelijke en in de universitaire wereld schitteren vrouwen door afwezigheid aan de top. Het aandeel vrouwen in politieke functies neemt gestaag toe, maar van een gelijkwaardige positie is nog lang geen sprake. Het uurloon van vrouwen ligt nog steeds 25% lager dan dat van mannen. Armoede treft vrouwen vaker en harder dan mannen. Meer dan 95% van de alleenstaande ouders in de bijstand is vrouw. Vrouwen besteden nog steeds twee keer zoveel tijd aan onbetaalde arbeid als mannen. Mannen besteden 3 keer zoveel tijd aan betaalde arbeid als vrouwen. De arbeidsparticipatie van vrouwen blijft laag, zeker vergeleken met de ons omringende landen. Slechts 38%% van de vrouwen is economisch zelfstandig. Kinderopvang is lang niet voor iedereen beschikbaar en betaalbaar. Er zijn grote problemen met de buitenschoolse en tussenschoolse opvang, zo blijkt uit ons meldpunt Kinderopvang. Dit belemmert de arbeidsdeelname en emancipatie van vrouwen.

Minister De Geus zat er volledig naast toen hij stelde dat de emancipatie inmiddels wel voltooid is. GroenLinks vindt dan ook dat er een bewindspersoon voor emancipatie moet zijn. De positie van allochtone vrouwen verdient daarbij extra aandacht, maar we mogen de autochtone vrouwen niet vergeten. De Geus zou zich moeten profileren als coördinerend bewindspersoon voor de emancipatie van alle vrouwen.

Evelien Tonkens


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -