Gemeente Heerlen

Stads- en Buurtmonitor Heerlen 2003 verschenen

Voor de vijfde keer inmiddels is de Stads- en Buurtmonitor Heerlen verschenen. In dit rapport wordt een beeld geschetst van de leefbaarheid in de Heerlense buurten. De informatie is afkomstig uit het burgeronderzoek, dat vorig jaar is gehouden. De gemeente Heerlen gebruikt de onderzoeksresultaten onder andere bij het buurtgericht werken.

De uitkomsten van het burgeronderzoek 2003 zijn in oktober jongstleden al gepubliceerd in de Parkstadmonitor op internet (www.parkstadmonitor.nl). Hierin is de complete set onderzoeks-uitkomsten opgenomen voor Parkstad Limburg en de afzonderlijke gemeenten, kernen en buurten van deze regio. Een selectie van het Heerlense deel van de uitkomsten is nu ook op papier beschikbaar in de vorm van de Stads- en Buurtmonitor; hierin zijn de uitkomsten uitgesplitst naar de Heerlense buurten. De Stads- en Buurtmonitor geeft informatie over een breed scala aan onderwerpen die in de directe leefomgeving van de mensen spelen. Het gaat bijvoorbeeld om openbare orde en veiligheid, woonmilieu, buurtvoorzieningen en verkeer in de buurt. Centraal staat de vraag hoe de bewoners van de Heerlense buurten hier tegen aankijken.

Positieve en negatieve uitkomsten
De Stads- en Buurtmonitor bevat honderden, zo niet duizenden, gegevens over de Heerlense buurten. Het spreekt voor zich dat hieruit niet één eenduidig gunstig of ongunstig beeld naar voren komt. Toch valt bij een blik op de onderzoeksresultaten een aantal positieve en negatieve punten op. Positief is dat de Heerlenaren hun buurt als woon- en leefomgeving met het rapportcijfer 6,9 als ruim voldoende waarderen. De tevredenheid over de eigen woning is met een 7,4 zelfs iets hoger. Een gunstig teken voor de toekomst is dat in alle buurten van Heerlen het overgrote deel van de inwoners (ca. 80%) zich medeverantwoordelijk voelt voor de leefbaarheid in de buurt. Daarmee is een breed draagvlak voor buurtgericht werken in potentie dus zeker aanwezig. Verder valt op dat de tevredenheid over de verkeersvoorzieningen in veel buurten toegenomen is. Andere positieve uitkomsten zijn dat de Heerlenaren zich in vergelijking met enkele jaren geleden iets minder onveilig voelen in de eigen woonomgeving en tevredener zijn over het optreden van de politie in de buurt. Toch komt de openbare orde en veiligheid nog steeds als het meest negatieve punt voor Heerlen uit de bus. Ongeveer 45% van de Heerlenaren is in het afgelopen jaar slachtoffer geweest van een vervelend voorval of misdrijf in de buurt en 43% van de mensen voelt zich er wel eens onveilig. Een andere ongunstige ontwikkeling, die overigens ook landelijk gesignaleerd wordt, is dat de deelname aan maatschappelijke activiteiten, zoals vrijwilligerswerk en in sociaal verband hobby's beoefenen, afneemt. Een ongunstige uitkomst van structurele aard is dat de Heerlense bevolking, evenals de gehele Parkstad Limburg-populatie overigens, een relatief laag opleidingsniveau heeft. Bijna de helft van de 18 tot 65-jarige Heerlenaren (de groep die van belang is voor de arbeidsmarkt) heeft een opleiding op maximaal mavoniveau.

Stads- en Buurtmonitor en beleid
In de Stads- en Buurtmonitor zijn alleen gegevens opgenomen die betrekking hebben op de beleving van de woonomgeving door de burger. Het gaat dus om 'subjectieve' informatie. In de digitale Parkstadmonitor op internet is deze belevingsinformatie aangevuld met 'objectieve' statistische buurtgegevens zoals vastgelegd in registraties van onder andere gemeente, politie en maatschappelijke instellingen. Op die manier ontstaat een goed totaalbeeld van de situatie in de buurten. De gemeente

heeft dan ook besloten de beschikbare gegevens te gebruiken bij de beleidsontwikkeling in het algemeen en buurtgericht werken in het bijzonder.

Gemeente Heerlen, 29 januari 2004
Afdeling Communicatie

Stefanie Tiggeloven, tel. (045)5604070

persvoorlichting@heerlen.nl

---- --