LIJST PIM FORTUYN

LPF'er Nawijn zit op Intensive Care Zmeer

Hilbrand Nawijn van de Lijst Pim Fortuyn zit bovenop de nijpende kwestie binnen 't Lange Land Ziekenhuis te Zoetermeer. Hij heeft tot tweemaal toe Kamervragen aan minister Hoogervorst gesteld over de Intensive Care-afdeling. De afdeling werd onlangs geopend, maar kan nog maar voor de helft gebruikt worden. De financiering van de apparatuur en het personeel voor zes van de dertien bedden is niet rond.
Volgens de directeur van het ziekenhuis komt het een paar keer per week voor dat een patiënt uit Zoetermeer, die acuut zorg nodig heeft, niet op de IC terecht kan wegens plaatsgebrek. Deze patiënten moeten soms tot aan Groningen vervoerd worden om een plek in het ziekenhuis te bemachtigen. Nawijn: 'Hoe is het mogelijk dat voor de uitbreiding van de IC door de minister toestemming is gegeven? Het is absurd dat het ziekenhuis een nieuwe afdeling intensieve zorg heeft waarvan de helft niet kan worden gebruikt door geldgebrek. De groei van de bevolking en de vergrijzing in dit gebied maken zo'n afdeling dringend noodzakelijk.'
Minister Hoogervoorst heeft eerder goedkeuring verleend aan de uitbreiding op basis van een toezegging van de verzekeraar. De financiering zou mogelijk zijn door de verhoging van het budget van het ziekenhuis en uit een extra vergoeding voor de Intensive Care. Nu de IC-afdeling gebruiksklaar is , blijkt de verzekeraar door een slecht financieel jaar nu niet de vereiste gelden over te willen maken. 'Dit is natuurlijk niet te rijmen met de eerdere afspraken', aldus Nawijn.
Het LPF-kamerlid heeft aan de minister gevraagd of hij op het verkeerde been is gezet.