VVD



Nieuws

28 jan 2004 - Jules Maaten en Jan Mulder (VVD): Europees Eurofractie crisisplan vogelgriep nu nodig

Jules Maaten en Jan Mulder hebben de Europese Commissie gevraagd een crisisbeheersingsplan op te zetten dat binnen 24 uur actie kan ondernemen.

Volgens Jules Maaten, fractievoorzitter in het Europees Parlement, en Jan Mulder, woordvoerder landbouw van de VVD Eurofractie, moet nu snel actie worden ondernomen. Ook moet steun geboden worden aan de getroffen landen die zelf over onvoldoende onderzoeksfaciliteiten beschikken.

Maaten: "Europa heeft niet geleerd van de SARS-crisis. Als de vogelgriep zich met het menselijk vrirus muteert heeft Europa geen antwoord. We kunnen er niet domweg op hopen dat het virus Europa voor de tweede keer overslaat."

Het Europees Parlement heeft gezorgd voor extra geld voor onderzoek naar vaccins tegen besmettelijke dierziekten, maar dit wordt nog te weinig gebruikt, stelt Mulder. Dit geld moet nu worden ingezet voor ontwikkeling van influenzavaccins en bijbehorende testmethoden.

Mulder: "De VVD heeft voor vandaag een spoeddebat in het Europees Parlement aangevraagd over de crisis. Helaas hebben christen-democraten en socialisten dit tegengehouden."

Maaten en Mulder vinden dat Europa nu zijn meerwaarde moet tonen door verscherpte controles in te stellen op vliegvelden, havens en andere grensposten. Daarnaast zal onmiddelijk meer geld moeten worden uitgetrokken voor grootschalige monitoring van besmettelijke dierziekten op het Europese grondgebied.