Partij van de Arbeid


PERSBERICHT


Den Haag, 29 januari 2004


PvdA wil meisjes in bescherming nemen


Tot verbazing van de PvdA en andere fracties heeft Ayaan Hirsi Ali (VVD) vandaag géén spoeddebat aangevraagd over vrouwenbesnijdenis. De PvdA wil alsnog op zo kort mogelijke termijn een debat met het Kabinet en zal nu zelf een verzoek daartoe indienen.


Volgens de PvdA betekent een effectieve aanpak het ondersteunen van de meisjes zelf en het verhogen van de pakkans en straf.


In de eerste plaats bepleiten wij een specifiek pardon voor meisjes vanaf 12 jaar uit asielzoekersgezinnen, afkomstig uit landen waar vrouwenbesnijdenis op grote schaal gebeurt.


Het allereerste wat er moet gebeuren in de strijd tegen de besnijdenis van meisjes is het bieden van veilige omgeving aan deze meisjes. Dan kun je onmogelijk toestaan dat honderden van deze meisjes worden teruggestuurd door Minister Verdonk.


Daarnaast vindt de PvdA dat ook meisjes uit deze landen die wel in Nederland mogen blijven, zo snel mogelijk een zelfstandige verblijfsvergunning moeten krijgen zodat zij voor hun verblijf in Nederland niet afhankelijk zijn van hun vader of moeder.


Ook moet worden overwogen of het gevaar van besnijdenis niet moet worden erkend als grond om asiel aan te vragen in ons land. Nu wordt een meisje dat in Nederland aankomt en aangeeft te zijn gevlucht voor besnijdenis, afgewezen en teruggestuurd. Wij moeten deze meisjes in bescherming nemen. En hun een zo zelfstandige mogelijke positie in Nederland bieden.


Om besnijdenis in Nederland te voorkomen moet een meldplicht worden ingevoerd.


Op initiatief van de PvdA is een vergelijkbare meldplicht wettelijk ingevoerd voor seksueel misbruik voor iedereen in het onderwijs. De vervolging naar aanleiding van de melding moet naast degene die de besnijdenis uitvoerde ook de ouders of voogd van betrokken meisje betreffen. Ook moet worden bekeken of van de strafmaat voldoende preventieve werking uit gaat.


Ten slotte moet om de besnijdenis in of vanuit Nederland tegen te gaan, de discussie in de betrokken gemeenschappen worden aangezwengeld, intensieve voorlichting worden gegeven, besnijdenis in het buitenland in Nederland strafbaar worden gesteld, voldoende opvangplekken beschikbaar zijn voor meisjes die van huis vluchten, en het doen van aangifte zo laagdrempelig mogelijk worden.


Woordvoerders:


Jeroen Dijsselbloem 06-18306009


Khadija Arib 06-18305781


Op dit moment bevinden zich vele duizenden Somaliërs, Sudanezen Ethiopiërs etc in de centrale opvang en de gemeentelijke opvang.


* Bezoek ook onze website www.pvda.nl


---

Tweede Kamer der Staten-Generaal

www.tweedekamer.nl


PvdA-voorlichting


Plein 2


Postbus 20018, 2500 EA Den Haag


Tel 070 - 318 3025/Fax 070 - 318 2800*