Gemeente Leiden

Persbericht

Leiderdorpse archieven belicht op tentoonstelling in Gemeentearchief Leiden e.o.

Publicatiedatum: 27 januari 2004

Op 27 januari 2004 worden weer een aantal Leiderdorpse archieven overgedragen aan mevrouw Ariela Netiv, in haar hoedanigheid van gemeentearchivaris van Leiderdorp. Het betreft zowel het nieuwere gedeelte van het archief van de gemeente Leiderdorp, daterend van 1936 tot 1980, als het archief van de Gereformeerde Kerk van Leiderdorp, daterend van 1886 tot 1983.

Naar aanleiding van deze officiële overdracht en het tegelijkertijd verschijnen van een archiefinventaris van Leiderdorpse archieven is een kleine expositie samengesteld. Leiderdorpse archieven belicht. Particuliere en overheidsarchieven van Leiderdorp is te zien in de vitrines bij de entree van het Gemeentearchief van Leiden en omstreken, dat tevens fungeert als archiefbewaarplaats van Leiderdorp.

Op de tentoonstelling wordt niet alleen een blik gegund in het moderne archief van de gemeente Leiderdorp (bestaande uit stukken betreffende sportclubs, burgerwacht, luchtbombardementen e.d.), maar ook in het al eerder overgedragen oud-archief, dat teruggaat tot 1562. Hier zien we diverse reglementen de revue passeren, van turftonders tot en met gemeenteraad.

Het archief van de Gereformeerde Kerk toont ondermeer een kerkelijk conflict uit 1886 ten tijde van de Doleantie, de verwijdering van de klok van de kerk in de Tweede Wereldoorlog en verenigingsactiviteiten uit de jaren zeventig van de vorige eeuw.

Opvallend op deze expositie is een brief van Willem van Oranje uit 1583 over de aankoop van de ambachtsheerlijkheid Leiderdorp, welke berust in het Gemeentearchief van Leiden (archief van de Stadsheerlijkheden).

Om een beeld te kunnen vormen van de sociaal-maatschappelijke connecties in Leiderdorp is de tentoonstelling aangevuld met stukken uit het familiearchief Van der Does, oude fotos uit de prentverzameling en bibliotheekstukken over Leiderdorp.

De tentoonstelling is te zien tot en met 26 maart.

Deze pagina is gewijzigd op 29-01-2004