Ministerie van Justitie


http://www.justitie.nl

Wiebe Alkema
070-370 7225

4410
29.01.04

Wetsvoorstel naar Tweede Kamer
Afwikkeling schade na ramp eenvoudiger

Vergoeding van schade die is ontstaan na een ramp of calamiteit kan in de toekomst op een eenvoudige manier tot stand komen. Dit staat in het wetsvoorstel 'Collectieve afwikkeling van massaschade'dat minister Donner bij de Tweede Kamer heeft ingediend. Het wetsvoorstel maakt het mogelijk dat een overeenkomst die is gesloten tussen de veroorzaker(s) van de schade en een organisatie die de belangen van slachtoffers behartigd, door de rechter verbindend kan worden verklaard.

Een dergelijke afwikkeling heeft voor de veroorzaker(s) van de schade het voordeel dat zij niet betrokken worden in een veelheid van procedures en dat zij met zo'n overeenkomst in belangrijke mate zekerheid verkrijgen over hun financiële verplichtingen. Voor slachtoffers heeft deze afwikkeling het voordeel dat zij zonder langdurige juridische procedures binnen korte tijd en op eenvoudige wijze de schade vergoed krijgen.

Directe aanleiding voor het wetsvoorstel is de Des-problematiek. Na onderhandelingen tussen het Des-centrum en de farmaceutische industrie en hun verzekeraars is er ten behoeve van de Des-dochters een bedrag van 35 miljoen euro in een fonds gestort. Het wetsvoorstel wil het mogelijk maken dat de overeenkomst die zal voorzien in de verdeling van dit bedrag onder de Des-dochters door de rechter verbindend wordt verklaard.


-----------------------

29 jan 04 15:50