Nationaal Actieplan Seksueel Misbruik Kinderen

Beleid en praktijk van de gehandicaptenzorg op het gebied van seksualiteit en seksueel misbruik

Van calamiteit naar preventiebeleid

Organisaties voor mensen met een handicap besteden de laatste jaren steeds meer aandacht aan seksualiteit en seksueel misbruik. Hoe staat het inmiddels met het beleid van deze organisaties? Wat is er van de grond gekomen en wat niet?

Welk beleid hebben organisaties ten aanzien van het signaleren en melden van seksueel misbruik, de preventie van seksueel misbruik en de omgang met seksualiteit? Welke activiteiten voeren zij uit, tegen welke knelpunten lopen zij aan en wat zijn de behoeften aan ondersteuning? In hoeverre wordt er in activiteiten rekening gehouden met sekse en etniciteit van cliënten?

De antwoorden op deze vragen vindt u in dit rapport. Het is een weerslag van een enquête die TransAct hield onder 99 organisaties. Ook bevat dit rapport het verslag van een werkconferentie over de uitkomsten van deze enquete. Tenslotte doet TransAct concrete aanbevelingen voor de verbetering van beleid en praktijk.
* Kijk voor meer informatie en bestelmogelijkheden op: www.transact.nl

Van calamiteit naar preventiebeleid: beleid en praktijk van de gehandicaptenzorg op het gebied van seksualiteit en seksueel misbruik / M. Lammers en T. Pauli. - Utrecht : TransAct, 2003. - 103 p.
---


---

Laatst gewijzigd: 29-01-2004