Nieuw-Vlaamse Alliantie


Hervorming lerarenopleiding op de lange baan (29/01/04)

Vandaag interpelleerde Vlaams Volksvertegenwoordiger Chris Vandenbroeke minister Vanderpoorten over de hervorming van de lerarenopleiding en de academische lerarenopleiding in het bijzonder.

Op 2 april 2003 werd het ontwerp van decreet betreffende de herstructurering van het hoger onderwijs in Vlaanderen goedgekeurd. Dit zogenaamde structuurdecreet voert de bachelor-masterstructuur in het Vlaams hoger onderwijs in, zorgt voor de oprichting van associaties, versoepelt de taalregeling in het hoger onderwijs

De N-VA heeft zich van in het begin verzet tegen de decretale invoering van de BAMA-structuren zonder structurele oplossing voor de lerarenopleidingen. Voor ons was het duidelijk dat dit de hybride situatie van de lerarenopleidingen enkel zou versterken. Onze kritieken werden echter weggehoond met de belofte om dit in het najaar 2003 of ten laatste in 2004 nog te regelen.

Vandaag stelde minister Vanderpoorten echter doodleuk dat de Vlaamse Regering tijdens deze ambtsperiode géén initiatieven meer zal nemen om de totale onduidelijkheid waarin de duizenden studenten, docenten, lectoren en directies op dit ogenblik verkeren, weg te nemen. Hun en onze ergste vrees wordt bewaarheid: de hervorming van de lerarenopleiding wordt op de lange baan geschoven. De N-VA is wel verheugd dat deze paars-groene meerderheid het plan om het bestaande voorontwerp van decreet in een voorstel van decreet te gieten om zo de adviezen van VLOR, VLIR en Raad van State te ontwijken, opbergt. Een slechter beleid zou immers onmogelijk zijn.

Intussen is er niet de minste duidelijkheid over de toekomst van de lerarenopleidingen in Vlaanderen. Volgende dringende vragen stellen zich:

- Komen er regionale/provinciale centra voor de lerarenopleiding?
- Zal er een bachelortitel ingevoerd worden voor de opleidingen van kleuterleidster, onderwijzer en regent?

- Wat met de academische lerarenopleidingen en de GPB-opleidingen?
- Hoe zullen de voortgezette opleidingen gecertificeerd worden?
-

De N-VA wil er (bij de volgende regering) op aandringen om rekening te houden met de internationale trend tot professionalisering van de opleiding tot leraar. Wij weigeren resoluut onze afgestudeerde leerkrachten op te zadelen met een internationaal concurrentiehandicap. Zo is het duidelijk dat de academische lerarenopleiding met het behalen van een mastertitel (master na master) dient te worden afgesloten.

Auteur:
Chris Vandenbroeke, Vlaams parlementslid
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Theo Francken, fractiemedewerker Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: theo.francken@vlaamsparlement.be
Url: www.n-va.be