Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

NIZW publiceert methodiek Kindertelefoon

Nieuwe NIZW-publicatie In gesprek met kinderen

Utrecht, 27 januari 2004 - De Kindertelefoon is onder kinderen en jongeren een begrip. Al 25 jaar neemt de Kindertelefoon kinderen en hun mening serieus, zeker als het gaat om hun eigen leefwereld en welzijn. Want kinderen zijn zelfstandige en zelfredzame individuen, is de visie van de Kindertelefoon. Bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW is het boek In gesprek met kinderen verschenen. Hierin staat de manier waarop medewerkers van de Kindertelefoon een gesprek met een kind voeren centraal. In opdracht van de Vereniging Landelijk Overleg Kindertelefoons wordt op deze wijze de methodiek aan een breder publiek gepresenteerd.

Visie
De visie van de Kindertelefoon bepaalt de manier waarop medewerkers het gesprek voeren. Deze visie wordt vertaald in de houding en rol van de volwassene. In het boek staan een gespreksmodel, technieken en strategieën beschreven. De lezer krijgt praktische hulpmiddelen om het kind te helpen zijn doel van het gesprek te verwezenlijken. Wat het kind wil met het gesprek is essentieel. Daarom is er ook uitgebreid aandacht voor de volgende vragen: Hoe zorg je ervoor dat een kind zich op zijn gemak voelt om zijn verhaal te doen? Hoe krijg je samen de situatie van het kind in beeld? Hoe help je het kind te verwoorden wat hij met het gesprek wil? Met behulp van voorbeelden wordt verduidelijkt hoe je tijdens elke fase van het gesprek het kind en zijn verhaal serieus kunt nemen.

Doelgroep
Dit boek is in eerste instantie geschreven voor (nieuwe) medewerkers van de Kindertelefoon. Maar de inhoud is voor iedereen die gesprekken voert met kinderen geschikt: voor werkers in het onderwijs, de gezondheidszorg, jeugdhulpverlening, jeugdbescherming, jeugdzorg et cetera. De beschreven methodiek is toepasbaar bij alle mogelijke gesprekonderwerpen, ook als het niet gaat om telefonisch contact.

Bestellen
In gesprek met kinderen. De methodiek van de Kindertelefoon is geschreven door Anique de Beyn en kost EUR 16,50. ISBN 90-5957-226-2 en E 23302. Verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl. Of bestel direct.