Politie Amsterdam-Amstelland

52 Arrestaties in groot fraudeonderzoek

29-1-2004. Afgelopen maandag en dinsdag zijn bij invallen in Amsterdam-Zuidoost 52 verdachten gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij zogenaamde Nigeriaanse of "4.1.9"-fraude. Bij deze vorm van oplichting wordt spammail via internet verstuurd. In deze mails worden grote sommen geld in het vooruitzicht gesteld. Uiteindelijk worden de deelnemers geflest en gaan zij voor grote bedragen (soms miljoenen euro's) het schip in.

Werkwijze
In het geval van "4.1.9"-fraude (artikel Nigeriaans wetboek) worden slachtoffers met een lokverhaal benaderd via internet. Meestal doet de zender van de mail zich voor als een hooggeplaatst persoon of een familielid van zo iemand. Het slachtoffer krijgt een percentage in het vooruitzicht gesteld van zeer grote bedragen geld, soms wel 20 miljoen dollar. De bedriegers weten op deze manier veel mensen over te halen om geld te investeren. Sommige slachtoffers gaan vervolgens voor miljoenen euro's het schip in.

Lees meer...

---

Verse sneeuw nekt autodieven

29-1-2004. Donderdagmorgen liepen twee autodieven tegen de lamp, nadat zij de macht over het stuur waren verloren door de gladheid. Rond halfdrie reed de auto over het voetpad van de Leidsestraat. Toen agenten de bestuurder wilden bekeuren reed hij met hoge snelheid weg over de Keizersgracht. De dienders zetten onmiddellijk de achtervolging in. Door vers gevallen sneeuw was het wegdek spekglad geworden, waardoor de agenten besloten het voorzichtig aan te doen. Hierdoor verloren zij de auto tijdelijk uit het oog. Wat later troffen zij het voertuig, vlak na een brug op de Keizersgracht, op zijn zijkant aan. Beide inzittenden hadden het voertuig verlaten. Voetsporen in de sneeuw leidden de agenten naar een 27-jarige en 28-jarige man. Zij hadden zich verstopt in een tuin. Het tweetal werd gearresteerd. Uit onderzoek bleek dat de auto in Bussum was gestolen. De bestuurder bleek onder invloed van alcohol te verkeren. Ook hiervoor kreeg hij een proces-verbaal. Bovendien moet de man zich voor alle door hem gepleegde verkeersovertredingen bij de rechter verantwoorden.

---

Slachtoffer schietpartij overleden
29-1-2004. Woensdagmiddag overleed een 55-jarige man aan de verwondingen die hij opliep bij een schietpartij in een woning in Amsterdam-Oost. Even voor drie uur werd gemeld dat er in een woning aan de Levantkade iemand was neergeschoten. Het slachtoffer werd ter plaatse aangetroffen waarna hij naar het ziekenhuis werd gebracht, waar hij later overleed.

---

Wapens aangetroffen bij preventief fouilleeractie

29-1-2004. Bij preventieve wapencontroles in de binnenstad werden woensdagmiddag en -avond 20 wapens aangetroffen. Het wapentuig: 17 messen, 1 slagwapen, 1 nepvuurwapen en 1 stroomstootwapen, werd in beslag genomen. Eén persoon werd gearresteerd. De controles vonden plaats rond de Dam, Damstraat, Oude Hoogstraat, Oude Doelenstraat, Nieuwe Hoogstraat, Nieuwezijds Voorburgwal en Warmoesstraat. Daarnaast werden metrostations Nieuwmarkt, Waterlooplein en Centraal Station tijdelijk afgesloten. Alle passanten werden gecontroleerd. Ook vijf horecagelegenheden werden bezocht. De actie duurde van vier uur 's middags tot elf uur 's avonds. Er werden 25 politiemensen ingezet.