Ministerie van Justitie


http://www.justitie.nl

Wiebe Alkema
070-3707225

4411
29.01.04

Wet verhoging strafmaat structurele discriminatie treedt in werking

De verhoging van de strafmaat voor structurele vormen van discriminatie gaat in op 1 februari 2004. Voor het stelselmatig opzettelijk beledigen van mensen wegens ras, godsdienst, levensovertuiging of seksuele gerichtheid en het stelselmatig aanzetten tot discriminatie wordt de strafmaat verdubbeld tot twee jaar.
Voor het stelselmatig verspreiden van discriminerend materiaal en het stelselmatig in de uitoefening van ambt, beroep of bedrijf discrimineren wordt de maximumstraf een jaar.

De huidige discriminatiebepalingen van het Wetboek van Strafrecht bestaan sinds 1971. De aanvankelijke scepsis over de rol en het effect van het strafrecht bij discriminatiebestrijding heeft, naar de indruk van het kabinet, inmiddels plaatsgemaakt voor de consensus dat het strafrecht een nuttige aanvullende rol kan spelen bij de bestrijding van discriminatie. De strafbepalingen worden in de praktijk regelmatig toegepast.

Onder structurele discriminatie wordt verstaan de (beoogde) herhaling van discriminatoire uitingen door steeds dezelfde persoon of groep(en), of het doen van discriminatoire uitingen in georganiseerd verband.


---------------------

29 jan 04 16:35