CDA

29-01-04
De Pater: Puntenrijbewijs kan rijgedrag positief beïnvloeden

In reactie op de discussie over alcohol en verkeer, heeft CDA woordvoerder Marleen de Pater afgelopen week gepleit voor de invoering van een puntenrijbewijs.

Bij dat systeem krijgen automobilisten standaard een aantal punten op hun rijbewijs en worden die afgetrokken bij overtredingen variërend van rijden door rood tot dronken een ongeluk veroorzaken. 'Wie al zijn punten kwijt is, moet opnieuw examen doen', aldus De Pater.

Door het begaan van verkeersdelicten raak je steeds een of meerdere punten kwijt afhankelijk van de zwaarte van de overtreding. Als je alle punten kwijt bent, moet je je rijbewijs inleveren en mag je gedurende een aantal maanden geen enkel voertuig besturen. Daarna moet je opnieuw examen afleggen en krijg je je rijbewijs weer terug.

De verloren punten zijn niet voor eeuwig weg. Als je gedurende een aantal jaar geen enkele overtreding begaat, krijg je alle afgeschreven punten automatisch weer terug. En de punten die je kwijtraakte als gevolg van kleine overtredingen krijg je zonder meer terug na tien jaar, ook als je in de tussentijd nieuwe overtredingen begaat. Verder is er nog een mogelijkheid om 'vrijwillig' een
verkeersveiligheidscursus te volgen waarmee je punten kun terugverdienen.

De Pater wil zich nog niet neerleggen bij het voornemen van Minister Peijs om geen werk te maken van het puntenrijbewijs. Het CDA is volgens haar in ieder geval voorstander van een strafpuntensysteem voor notoire verkeersovertreders.