NATIONALE POSTCODE LOTERIJ


Postcode Loterij verdeelt 217 miljoen euro over 45 goede doelen

postcode loterij investeert ruim 3 miljoen extra in redding schokland (noordoostpolder)

De Nationale Postcode Loterij steekt 3,2 miljoen euro in de redding van het voormalig eiland Schokland in de Noordoostpolder. Het eiland wordt beheerd door het Flevo-Landschap. Dit maakte Boudewijn Poelmann, voorzitter van de Nationale Postcode Loterij, vandaag bekend tijdens de inmiddels traditionele jaarlijkse bijeenkomst met de 45 goede doelen.

Met deze 3,2 miljoen euro kan het Flevo-landschap o.a. de laatste resterende 60 hectare landbouwgrond van het eiland aankopen. Het voormalige Zuiderzee-eiland dreigt door verdroging in de bodem van de Noordoostpolder weg te zakken. Schokland is een exemplarisch onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur in Nederland en door UNESCO in 1996 als eerste Nederlandse locatie op de werelderfgoedlijst geplaatst.

Met deze besteding geeft de loterij een beslissende impuls aan het behoud van een uniek stukje Nederland. Tevens benadrukt ze hiermee het belang van de realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), het masterplan van een netwerk van aaneengesloten natuurgebieden in Nederland. De 3,2 miljoen euro komt uit de netto-opbrengst van de Extra Trekking van de loterij.

Samen met de 8,5 miljoen euro uit de netto-opbrengst van 2002 komt de totale bijdrage van de Nationale Postcode Loterij aan de EHS uit op een totaalbedrag van 11,7 miljoen euro.

Extra Trekking
Van de totale netto-opbrengst van 217 miljoen euro (60% van de totaalinleg, te weten 338 miljoen euro) heeft de Postcode Loterij ruim 20 miljoen euro toegewezen aan 11 speciale projecten van haar vaste groep begunstigden. Deze 20 miljoen euro komt uit de Extra Trekking van de loterij.
Naast de redding van Schokland behoort tot de uitverkoren projecten bijvoorbeeld ook het project Kids News on Television van Stichting Communicatie Ontwikkelingssamenwerking. Het NOS jeugdjournaal en drie omroeporganisaties in Zuid-Afrika, Afghanistan en Suriname zullen in 2004 en 2005 in genoemde landen een jeugdjournaal produceren en uitzenden.

Memisa is vanaf heden de 45e vaste begunstigde van de Postcode Loterij. Zij steunt in meer dan 40 ontwikkelingslanden lokale initiatieven die bouwen aan een structurele gezondheidszorg en biedt medische noodhulp in
rampgebieden.

Amsterdam, 29 januari 2004

Noot voor de redactie (