Gemeente Leeuwarden

Verzet tegen asielbeleid door Friese gemeenten

De Friese gemeenten - waaronder Leeuwarden - blijven zich verzetten tegen het uitzettingsbeleid van minister Verdonk. De Friese wethouders hebben op 29 januari hun bezorgdheid uitgesproken over de niet sluitende vertrekregeling van het Ministerie van Justitie.

De reactie van de wethouders komen er samengevat op neer dat zij:
* van oordeel zijn dat de afgekondigde pardonregelingen veel te beperkt zijn en dat daardoor maatschappelijke onrust en verzet is ontstaan.

* de voorgestelde vertrekregeling waarover de Tweede Kamer begin februari met de minister overleg voert, als een niet volstrekt sluitende regeling beschouwen waardoor de situatie zich kan voordoen dat uitgeprocedeerde asielzoekers alsnog na aanvankelijke opvang in vertrekcentra op straat komen te staan en in noodopvang terecht komen of in de illegaliteit verdwijnen.
* de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers, inclusief de bekostiging ervan, als een taak van de rijksoverheid te beschouwen en verwachten dat de Tweede Kamer dit i.o.m de minister regelt.
* de portefeuillehouders blijven er vanuit gaan dat het doel is om geen uitzettingen op straat te laten plaatsvinden van uitgeprocedeerde asielzoekers.

Op 18 december jl. hebben de Friese wethouders over de kwestie eerder overleg gevoerd met minister Verdonk. Lees: nieuwsbericht uit week 51 2003