Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
VVA. 2004/304
datum
29-01-2004

onderwerp
Antwoorden op vragen TK-lid de heer Ormel
TRC 2004/619

bijlagen

Geachte Voorzitter,

In antwoord op de vragen van het lid Ormel (CDA) aan de ministers van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de dreiging van Aviaire Influenza (AI), bericht ik u, mede namens de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, als volgt.

datum
29-01-2004

kenmerk
VVA. 2004/304

bijlage

1
Hoe groot acht u de kans dat de uitbraak van Aviaire Influenza in Oost-Azië zich uitbreidt naar de Europese Unie?

Deze kans wordt door deskundigen niet groot geacht, in de eerste plaats door het bestaand importverbod van levend pluimvee uit de regio en in de tweede plaats door het aanvullende importverbod voor pluimveevlees dat voor de betrokken landen op 23 januari jl. van kracht is geworden.

2
Welke voorzorgsmaatregelen worden genomen? Worden in alle lidstaten van de Europese Unie dezelfde voorzorgsmaatregelen genomen?

Zoals ik in mijn brief aan de Tweede Kamer van 26 januari al heb toegelicht, is een aantal voorzorgsmaatregelen op EU-niveau reeds genomen (importverbod). Op mijn aandringen is gisteren bovendien besloten tot een importverbod voor siervogels uit de landen waar officieel AI-besmetting is vastgesteld. Voorts heb ik op nationaal niveau een aantal aanvullende maatregelen genomen, zoals de brief aan pluimveehouders om extra aandacht te besteden aan de hygiënemaatregelen en het vermijden van contact met siervogels. Ook de hobbydierhouders en quarantainestations hebben vergelijkbare adviezen gekregen.

3
Worden speciale voorzorgsmaatregelen tegen insleep van deze ziekte genomen op de Internationale luchthavens van de Europese Unie?

4
Is het noodzakelijk maatregelen te nemen ten aanzien van personenverkeer uit Oost-Azië? Zo ja, welke?

Zoals ik in mijn brief aan de Tweede kamer van 26 januari al heb toegelicht, heb ik in Brussel krachtig gepleit voor het nemen van hygiënemaatregelen op de luchthavens en het starten van een EU-brede informatiecampagne voor reizigers naar Azië. In afwachting daarvan ben ik zelf in overleg getreden met de luchthaven Schiphol om aanvullende maatregelen te realiseren. Afgesproken is om reizigers uit de betrokken regio via ontsmettingsmatten te leiden. Ook via het aanbrengen van posters en het uitdelen van folders zal worden gewezen op de risico's van insleep van AI uit Zuidoost-Azië. Bovendien zal tijdens de vluchten van en naar de risicogebieden een korte video worden vertoond, waarin reizigers worden gewezen op maatregelen die zij zelf kunnen nemen.

5
Zijn artsen en dierenartsen ingelicht over symptomen en zoönotische aspecten van de Aviaire Influenza uitbraak in Oost-Azië? Zo neen, welke initiatieven gaat u ondernemen?

Op dit moment is er geen reden om artsen in Nederland te waarschuwen. Deze opvatting is afgestemd met de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het Outbreak Management Team.
Een bron van besmetting is in Nederland voor zover bekend niet aanwezig en overdracht van mens op mens van het H5N1-virus dat verantwoordelijk is voor de epidemie in Zuidoost-Azië, is tot nu toe niet waargenomen. Hetzelfde geldt voor vermenging van AI met het menselijke griepvirus. Uit contacten van het RIVM met enkele huisartsen bleek ook dat zij momenteel niet veel vragen van patiënten krijgen.

Hoewel er dus (nog) geen AI in Nederland rondwaart, is er uiteraard wel sprake van grote alertheid. Mocht AI in Nederland worden gedetecteerd, dan zal het RIVM direct actieve case-finding in gang zetten, met de daarbij behorende instructie voor de artsen. Daarnaast wordt dagelijks een en ander met de WHO afgestemd.

Door de AI in Nederland in 2003 is de bekendheid met het ziektebeeld hier groot. Wel ging het toen om een H7N7-virustype en nu H5N1; in Nederland presenteerde de infectie bij mensen zich in 2003 vooral als conjunctivitis, nu in Azië als een respiratoire infectie. Indien de ontwikkelingen in de epidemiologie van de ziekte of de informatiebehoefte van artsen dit nodig maken, worden artsen nader over de huidige manifestatie van de ziekte geïnformeerd.

De Nederlandse dierenartsen zijn eveneens als gevolg van de uitbraak in Nederland vorig jaar op de hoogte van de symptomen en zoönotische aspecten van AI.

6
Welke monitoring op Aviaire Influenza bij pluimvee vindt nu plaats in Nederland?

Monitoring op AI vindt in Nederland minimaal plaats volgens de verplichte richtlijnen van de Europese Unie. Recent is het uitgebreidere Nederlandse monitoringsprogramma voor 2004 van start gegaan. Daarbij wordt elk pluimveebedrijf (inclusief eendenbedrijven) jaarlijks onderzocht op laag pathogene AI. Zogenaamde risicobedrijven (met vrije uitloop) worden 4 maal per jaar op AI gecontroleerd en kalkoenbedrijven 3 maal per jaar. Daarnaast geeft de meldingsplicht bij ernstige verdenkingen van AI extra mogelijkheden om de ziekte te detecteren.

7
Wordt in de Europese Unie overwogen om pluimvee preventief te gaan vaccineren tegen Aviaire Influenza?

Preventief vaccineren is momenteel op basis van EU-beleid niet toegestaan. Deskundigen zijn van mening dat noodvaccinaties, om een uitbraak te beperken, waarschijnlijk onvoldoende bescherming zullen bieden. Het influenzatype is instabiel waardoor het moeilijk is om het juiste vaccin in te zetten. Verder zijn meerdere vaccinaties (met tussenperioden) nodig om bij de dieren voldoende weerstand op te bouwen, waardoor dat enkele weken kan duren. Tot slot bestaan er logistiek aanzienlijke problemen, omdat de vaccinaties intramusculair moeten worden toegepast bij zeer grote aantallen dieren. De discussie over de problemen bij nood en/of preventieve vaccinaties wordt overigens ook op EU-niveau gevoerd.

8
Kunt u deze vragen voor 28 januari beantwoorden?

Volgende week zal ik de Kamer opnieuw informeren over de stand van zaken met betrekking tot AI.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

PDF-versie van de brief

Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel
Antwoorden op vragen TK-lid de heer Ormel (PDF-formaat, 37 Kb)


---