Provincie Zuid-Holland

Bloemencorso's krijgen nieuw elan

De provincie Zuid-Holland stimuleert het initiatief om de evenementen in de Duin- en Bollenstreek een nieuwe impuls te geven om zo meer toeristen te trekken naar het gebied. De provincie heeft daarom samen met de gemeente Noordwijk het rapport 'Evenementen in bloei' opgesteld. Op donderdag 29 januari is dit rapport gepresenteerd en uitgereikt aan gedeputeerde F.D. (Erik) van Heijningen in de Hobaho te Lisse. De gedeputeerde overhandigde het rapport daarna direct aan de vertegenwoordigers van de drie bloemenevenementen.

Het rapport 'Evenementen in bloei' beschrijft een nieuwe opzet van het Bloemencorso van de Bollenstreek, de Mooiste File van Nederland en het Rijnsburgs Bloemencorso. In het rapport wordt voorgesteld om twee evenementen te organiseren die beiden een week duren. De bestaande evenementen worden in die weken georganiseerd. De eerste week heet de Week van de Fleurige Kust en wordt van 7 tot en met 15 augustus georganiseerd. De tweede week is de Week van de Bollenstreek in april. Omdat de corso's nu een week duren is dat een reden voor toeristen om naar de streek te komen, bovendien zullen ze langer in de streek blijven.

In het Actieplan Toerisme 2001 - 2005 van de provincie Zuid-Holland staat dat het thema 'Bloemen & bollen' in die periode extra aandacht krijgt. De provincie heeft samen met de gemeente Noordwijk en bureau Mano uit Rotterdam opdracht gegeven een plan van aanpak te ontwikkelen om de drie bloemenevenementen te moderniseren. In het eindrapport staat dat de drie evenementen met ruim 1 miljoen bezoekers per jaar, een belangrijke rol spelen in het bloemen- en bollentoerisme. De bloemenpracht van de corso's trekken echter met name ouderen en jonge gezinnen aan. Om ook andere doelgroepen te bereiken is verbreding en verbetering van de evenementen noodzakelijk.Het eindrapport 'Evenementen in bloei' is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met vertegenwoordigers van het Bloemencorso van de Bollenstreek, de Mooiste File van Nederland, het Rijnsburgs Bloemencorso, Keukenhof, Regio VVV Holland Rijnland, gemeente Noordwijk en provincie Zuid-Holland.

Bron: afdeling Communicatie

www.zuid-holland.nl