Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
VVA. 2004/238
datum
29-01-2004

onderwerp
Systemen voor landelijk signaleren van pluimveeziektes TRC 2003/7463

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Naar aanleiding van het verzoek van de vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (VC-LNV) van 11 november jl. om te reageren op een brief van de Gespecialiseerde Pluimveepraktijken Nederland (GPN) en Poultry Consult Boxmeer kan ik u het volgende mededelen.

datum
29-01-2004

kenmerk
VVA. 2004/238

bijlage

In genoemde brief wordt gesteld dat de aanpak ten aanzien van early warning in de pluimveehouderij verbetering behoeft. Partijen zijn van mening dat er los van elkaar op een aantal plaatsen gegevens over de gezondheid van pluimvee verzameld wordt zonder dat iemand een goed overzicht heeft.

Op ambtelijk niveau heeft een bijeenkomst met de vertegenwoordigers van de GPN en Poultry Consult Boxmeer plaatsgevonden om genoemde problematiek te bespreken.
Tijdens deze bijeenkomst is aangegeven dat onderscheid gemaakt moet worden tussen gegevens over bestrijdingsplichtige ziekten en gegevens over bedrijfsmatige problemen. Gegevens over bestrijdingsplichtige ziekten vallen onder de verantwoordelijkheid van de overheid, gegevens over bedrijfsmatige problemen zijn een verantwoordelijkheid van de sector zelf. Het geconstateerde gebrek aan samenhang en overzicht is slechts van toepassing op de gegevens over bedrijfsmatige problemen.

Het early warning-systeem (EWS) dat onder verantwoordelijkheid van de overheid staat, combineert twee zaken. Het gaat ten eerste om EWS voor vogelpest (hoog pathogene Aviaire Influenza) en Newcastle Disease. Symptomen van deze ziekten dienen onmiddellijk gemeld te worden aan het meldpunt Landelijke LNV dierziekten van de Voedsel en Waren Autoriteit/Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees. Daarnaast gaat het om een systeem waarmee mogelijke besmettingen met laag pathogene Aviaire Influenza boven water kunnen komen, maar dat daarnaast ook mogelijke nieuwe ziekten kan ontdekken en inzicht kan geven in trends en ontwikkelingen. Wanneer en waar gemeld dient te worden, is vastgelegd in de Regeling monitoring Aviaire influenza 2003.

Ingevolge genoemde regeling zijn pluimveehouders verplicht onverwijld elke verhoogde sterfte van AI-gevoelige dieren van meer dan 3% per week aan het meldpunt dierziekten van de Voedsel en Waren Autoriteit/Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees te melden. Tevens zijn zij verplicht een dierenarts te consulteren indien er bij pluimvee zichtbare klinische verschijnselen zijn, ongeacht of deze verschijnselen al dan niet direct wijzen op Aviaire Influenza of Newcastle Disease. Tenslotte dient een consult van een dierenarts plaats te vinden indien er een reductie van voer- en drinkwateropname van meer dan 20% optreedt. Dierenartsen dienen hiervan vervolgens binnen 8 uur de Gezondheidsdienst voor Dieren op de hoogte te brengen. De kwaliteit van het EWS - uniformering en consistentie van meldingen, omzetten van data in informatie en reacties op de meldingen - wordt bewaakt door een begeleidingscommissie. De EU-missie die naar aanleiding van de AI een bezoek bracht aan Nederland was zeer te spreken over deze manier van early warning.

Ik wil er overigens nogmaals nadrukkelijk op wijzen dat een vroege signalering van ziekteproblemen afhankelijk is van een snelle melding van veehouders en dierenartsen aan de bestaande meldpunten. Dit is, gezien de uitbraken van vogelpest in Zuidoost-Azië, juist ook nu weer van groot belang.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

PDF-versie van de brief

Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel
Systemen voor landelijk signaleren van pluimveeziektes (PDF-formaat, 32 Kb)


---