Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht, 29-1-2004

Sport is niet alleen gezond en leuk, maar ook leerzaam

Sport is méér dan een leuke en gezonde activiteit. Sport is ook leerzaam. Bijvoorbeeld op mentaal vlak: bij sport gaat het immers om doorzetten, grenzen verkennen, verleggen én stellen, zelfcontrole en beheersing. En verder is sport een prima bezigheid om algemeen geaccepteerde waarden en normen aan te leren: samenwerken, sportiviteit, respect, tolerantie, het tegengaan van pesten, discriminatie en racisme.

Om deze opvoedkundige waarden van sport voor het voetlicht te brengen, heeft de Europese Unie 2004 uitgeroepen tot het Europees jaar van opvoeding door sport. Vandaag vindt in Dublin de opening plaats van dit internationale jaar, waaraan 28 landen deelnemen. Minister Maria van der Hoeven (OCW) en staatssecretaris Clémence Ross-van Dorp (VWS) zijn beiden aanwezig. Tijdens haar bezoek aan de Ierse hoofdstad stipt Van der Hoeven nog eens aan waarom het zo belangrijk is dat sport en onderwijs de handen ineenslaan. Door te sporten leren kinderen waarden en normen aan die in het verdere dagelijkse leven zo belangrijk zijn. Opvoeding door sport biedt volgens de minister ook kansen op het gebied van integratie. Samen sporten is een mooi begin om meer begrip voor de ander te krijgen. Het spelen van een sportwedstrijd is tweerichtingsverkeer. Je moet anticiperen op elkaar; je hebt elkaar nodig. Dat geldt ook voor integratie., aldus de minister. Staatssecretaris Ross-van Dorp blijft een dag in Dublin en bezoekt een aantal activiteiten die in het kader van het Europees jaar van opvoeding door sport worden georganiseerd. Ze bezoekt onder meer een groep Nederlandse leerlingen die als symbool voor de Iers-Nederlandse samenwerking dit jaar aan een uitwisselingsprogramma deelnemen. De Nederlandse leerlingen leren van hun Ierse leeftijdsgenoten hoe zij typisch Ierse sporten als hurling en Gealic football moeten spelen.

Op donderdag 5 februari wordt het jaar in Nederland officieel geopend. In het Johan de Witt-College in Den Haag (tussen 16.00 en 18.00 uur) zullen minister Van der Hoeven en staatssecretaris Ross-van Dorp een debat bijwonen met onder andere jongeren, (top)sporters, trainers/coaches, bestuurders en politici. De vraag wat valt er te leren van sport? staat daarin centraal.