Gemeente Gouda



datum: 29 januari 2004
afdeling: Communicatie en persvoorlichting
contactpersoon: Judith Mulder
telefoon: 0182 58 91 20

Verkenning van twee mogelijke locaties nieuwe stadhuis: Bolwerk en Spoorzone-noordzijde

Vandaag, 29 januari, heeft het college van burgemeester en wethouders twee mogelijk geschikte locaties aangewezen voor de realisatie van het nieuwe stadhuis, te weten het Bolwerk en de Spoorzone-noordzijde. In de komende maanden worden de consequenties voor het realiseren van een stadhuis voor beide locaties verder verkend. Tevens worden een ontwikkelingsplan en een financiële analyse opgesteld. In juni wordt vervolgens een definitieve locatiekeuze gemaakt. Het nieuwe stadhuis gaat zowel het bestuur als de ambtelijke organisatie onderdak bieden. Het streven is dat in 2008 het nieuwe stadhuis gereed is.

Naar aanleiding van het bestuursakkoord 2002-2006 zijn de mogelijkheden onderzocht van realisatie van centrale huisvesting van het bestuurscentrum en ambtelijke organisatie in 2008. Dit heeft in 2002 geleid tot het vaststellen van een indicatief programma van eisen en een huisvestingsplan, gevolgd door een eerste financiële verkenning op basis van zes scenarios. De mogelijke effecten van OptimaForma zijn hierbij meegenomen.

Uitgangspunten nieuwe stadhuis

Voor het nieuwe stadhuis zijn de volgende uitgangspunten vastgesteld:
* Het nieuwe stadhuis moet ook daadwerkelijk 'het huis van de stad' zijn.

* Een nieuw stadhuis moet uiting geven aan de wens van het bestuur om klantgericht te zijn naar bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisatie in Gouda: een knooppunt van diensten!
* Centrale huisvesting moet kwantitatieve (efficiency) en kwalitatieve voordelen opleveren.

* Een nieuw stadhuis moet sober en doelmatig zijn, maar desondanks uitstraling hebben.

* Een nieuw stadhuis staat er voor decennia en is 'eigen' en moet daarom ook eigendom zijn van de gemeente.

Vestigingscriteria

In 2003 is op basis van een aantal vestigingscriteria een quick scan uitgevoerd op negen mogelijke locaties. Deze criteria zijn:
* De locatie moet ruimte hebben voor de ontwikkeling van een nieuw stadhuis met een bruto vloeroppervlakte van 15.000 m2 tot 20.000 m2.

* De locatie moet mogelijkheden bieden voor krimp of groei.
* De locatie moet gelegen zijn in of rond het stadshart van Gouda.
* De locatie moet bereikbaar zijn voor regionaal en lokaal verkeer met alle vervoerswijzen (auto, fiets, lopen en openbaar vervoer) voor zowel bezoekers als medewerkers.

* Omdat het nieuwe stadhuis een eigen en niet marktconform gebouw zal zijn, is er voorkeur voor eigendom (inclusief grond).
* De locatie moet goede mogelijkheden bieden om uiting te geven aan het stadhuis als knooppunt van de gemeentelijke diensten en producten.

* De locatie moet het mogelijk maken dat een nieuw stadhuis in 2008 operationeel is.

Workshops

Naar aanleiding van de quick scan zijn van de negen, twee locaties over gebleven: locatie Spoorzone-noordzijde en Klein Amerika/De Jong-locatie. Vervolgens zijn er nog twee locaties toegevoegd: de Eneco-locatie en de Bolwerk-locatie. Deze vier locaties zijn na een gedegen voorbereiding met workshops (november - januari 2004) gedetailleerd besproken.

De doelstelling van de workshops was tweeledig: een locatiekeuze bepalen, en kennis nemen van en verdieping geven aan mogelijke ontwikkelingsconcepten. De nadruk kwam te liggen op de locatiekeuze omdat deze bepalend is voor het type ontwikkelingsplan, de tijdshorizon en eventuele financiële randvoorwaarden (moet er bijvoorbeeld wel of niet gesaneerd, gesloopt, verworven worden).

Verdere verkenning

Na de workshops zijn er twee locaties overgebleven die beiden globaal geschikt worden geacht: het Bolwerk en de Spoorzone-noordzijde. Om tot de keuze meest geschikt te komen, is een verdere verkenning van consequenties van een nieuw stadhuis voor beide locaties noodzakelijk. Deze verkenning richt zich op de volgende aspecten (niet limitatief):
* De positie van de betrokken externe ontwikkelende partijen
* De kansen en bedreigingen per locatie

* Financiële aspecten per locatie

* Tijdsmogelijkheden (realisatie voor 2008)

Voor deze nadere verdiepingsonderzoeken voor de locaties Bolwerk en Spoorzone is ongeveer vierenhalve maand nodig.

Besluitvorming

Dit besluit en de nota Locatie nieuwe stadhuis zijn ter kennisgeving aan de raad aangeboden. In juni 2004 maakt het college de definitieve locatiekeuze. Vervolgens kan gestart worden met het proces tot ontwikkeling van het nieuwe stadhuis.


- einde bericht -