CDA

29-01-04
Omtzigt: Eerlijke regeling voor kunstenaars in de wet 'Walvis'

Aanstaande maandag wordt het wetsvoorstel WALVIS in de Tweede Kamer behandeld. Met deze wet worden de regels in de sociale zekerheid fors vereenvoudigd.

Echter voor kunstenaars vervalt hiermee een belangrijke inkomensregeling. Hierdoor kunnen zij er fors in inkomen op achteruit gaan.

CDA Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt zal daarom tijdens het overleg in de Kamer pleiten voor een eerlijke regeling voor deze kunstenaars. Omtzigt: 'Wij willen dat er een regeling komt, die ook voor kunstenaars en andere werknemers met een onregelmatig arbeidspatroon goed uitpakt. Daartoe zal ook inkomen uit een eerdere uitkering meegenomen moeten worden bij de berekening van een volgende uitkering. Op deze manier krijgen alle mensen met een onregelmatig arbeidspatroon uitzicht op een fatsoenlijke WW-regeling.'

Tegelijkertijd is het op dit moment mogelijk dat een kunstenaar meer aan een WW-uitkering krijgt dan hij verdiende toen hij nog aan het werk was. 'Dit kan niet zo zijn en daarom zal deze mogelijkheid moeten worden afgeschaft. Het is niet uit te leggen dat het stoppen met werken, leidt een verhoging van het inkomen', aldus Omtzigt.