Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nijmegen, 29 januari 2004

Studentenhuisvester op de goede weg

Studentenvakbond AKKU reageert verheugd op het convenant dat de gemeente Nijmegen en Stichting Studentenhuisvesting Nijmegen (SSHN) op donderdag 29 januari ondertekenden. Toch plaatst zij ook een kritische noot bij de intenties die onderschreven worden in de gezamenlijke verklaring.

Het convenant bevat concrete plannen voor de bouw van studentenkamers. Studentenvakbond AKKU is erg blij met deze ontwikkeling. " De gemeente en SSHN onderkenden het probleem al jaren, maar tot op heden was er nog geen sprake van echte plannen, slechts van goede wil. We zijn erg blij dat nu werkelijk de daad bij het woord wordt gevoegd", aldus Maarten Riemersma, huisvestingscoördinator en bestuurslid van studentenvakbond AKKU.

Met het oog op de schrijnende woningnood zullen voor 2010 zo'n 1000 kamers gerealiseerd zijn, zo stellen gemeente en SSHN. Tot die tijd zal in randgemeente Lent plaats gemaakt worden voor opvang op korte termijn. Het gaat daarbij om 50 units waarin ieder 4 studenten gehuisvest zullen worden. Gemeente en SSHN verwachten deze voor aanvang van het studiejaar 2004/2005 geplaatst te hebben. Studentenvakbond AKKU is verheugd over deze ontwikkeling, maar staat vooralsnog kritisch tegenover de plannen. Gemeente en SSHN spreken over een tekort van 1400 kamers. Hierbij wordt uitgegaan van een afname van 400 op korte termijn door een verbeterende doorstroom. Uit een recente peiling door AKKU en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) bleek echter dat op dit moment ruim 2000 studenten nog steeds wachten op een kamer in Nijmegen.

Nijmegen staat landelijk op de 4e plaats van studentensteden met een kamertekort. Bovendien verwacht de vakbond dat door het beleid van de Katholieke Universiteit Nijmegen het aantal studenten nog toe zal nemen. De universiteit gaat zich de komende jaren met name richten op het aantrekken van studenten in de Masterfase. Hierdoor zullen meer studenten naar Nijmegen komen. Daarnaast groeien de universiteit en de hogeschool al jaren, hetgeen een van de oorzaken is van het kamertekort. Het probleem is dus urgent. Dat er de komende jaren 1000 kamers bijkomen is een goede eerste stap. Aangezien er echter nu al meer dan 2000 mensen op een kamer wachten is het verre van voldoende. Als Nijmegen haar positie als studentenstad wil behouden zal zij haar studenten ook iets te bieden moeten hebben.
"Er zijn nu al te weinig kamers en er is te weinig groei. Dit is een stap in de goede richting," aldus Riemersma, "maar we hopen dat het hier niet bij zal blijven."



Ingezonden persbericht