Gemeente Tilburg

29-1-2004
Handhaving buitengebied Tilburg-Noord opgeschort

De gemeente schort alle lopende handhavingsprocedures ten aanzien van percelen in de bestemmingsplangebieden 'Kalverstraat en omgeving' en 'De Zandley' op. Het gaat om het buitengebied vanaf Tilburg Noord tot Udenhout/Berkel-Enschot. In dit gebied zijn op ongeveer 150 percelen illegale situaties aangetroffen, waaronder de schaapskooi aan de Pater Dondersstraat. De strijdige situaties lopen uiteen van illegaal gebouwde schuilgelegenheden tot complete woningen. Alle illegale situaties zullen opnieuw getoetst worden op de mogelijkheid om te legaliseren. Na dit onderzoek, dat 1 augustus 2004 klaar zal zijn, worden de handhavingsacties hervat.

Belangrijke oorzaak voor deze opschorting vormt het gewijzigd inzicht bij de provincie. Tot voor kort stond de provincie niet open voor kleine schuilgelegenheden en gelijksoortige gebouwtjes op veldkavels in het buitengebied.
Per geval moet nu door de gemeente Tilburg onderzocht worden voor welke illegale bouwwerken deze ruimere opstelling bij de provincie legalisering mogelijk maakt. Daarnaast worden nog andere mogelijkheden tot legalisering onderzocht, waaronder de vrijstellingsmogelijkheden die de Wet op de Ruimtelijke Ordening biedt. Alle betrokkenen worden zo snel mogelijk persoonlijk geïnformeerd.

Bestemmingsplannen
Wat betreft de lopende bestemmingsplannen De Zandley en Kalverstraat e.o. heeft de provincie aangegeven een verschillende beoordeling toe te passen. Bij De Zandley gaat het om het al of niet in het bestemmingsplan opnemen van kleine, bedrijfsmatige, schuilgelegenheden op veldkavels in het buitengebied. Bij de Kalverstraat e.o. om kleine schuilgelegenheden en gelijksoortige gebouwtjes op veldkavels in het buitengebied. Bij bestemmingsplan Kalverstraat e.o., dat momenteel in procedure is, kunnen de gewijzigde inzichten nog worden meegenomen. Bij bestemmingsplan De Zandley, dat inmiddels afgerond is, zal een wijziging leiden tot een reparatieplan.