Gemeente Den Haag

januari 2004
Aanpak hotspots op koers (29 januari)

De aanpak van plekken in Den Haag waar al langere tijd sprake is van veel criminaliteit en overlast begint de eerste vruchten af te werpen. Dit blijkt uit een eerste rapportage aan de gemeenteraad. In september 2003 is de gemeente samen met politie, maatschappelijke organisaties, ondernemers en bewoners met de aanpak van deze zogeheten hotspots begonnen. De bedoeling hiervan is de veiligheid op deze plekken structureel te verbeteren. Verspreid over de stad telt Den Haag 26 hotspots. Op 11 februari bespreekt de commissie voor Veiligheid, Bestuur en Leefomgeving de voortgangsrapportage.

De rapportage beslaat de periode september december 2003. Drie maanden na de start blijkt dat inmiddels de eerste vorderingen zijn gemaakt. Op 2 lokaties (Ammunitiehaven en Heeswijkplein) is de situatie inmiddels geheel genormaliseerd. Op 18 hotspots zijn de nodige vorderingen gemaakt, maar moet nog het een en ander verbeterd worden. Op 6 plekken is de situatie nog niet op orde.

De gemeente wijst hotspots aan op basis van reacties en klachten van omwonenden en politiecijfers over aangiften van misdrijven en aanhoudingen. Pleinen en straten kunnen hotspot zijn, maar ook plantsoenen, parken en winkelgebieden.
Het college stelt de raad voor om de lokatie Laan van Wateringse Veld/Parijsplein aan de lijst van hotspots toe te voegen. De bewoners van de Laan van Wateringseveld ondervinden steeds meer overlast van grote groepen jongeren, wat zich soms uit in crimineel gedrag.

De aanpak van de hotspots maakt deel uit van het plan 'Een veilig Den Haag: een opdracht aan alle Hagenaars'. Dit plan beschrijft hoe de gemeente werkt aan veiligheid. In 2006 moeten de criminaliteit en overlast met vijfentwintig procent zijn gedaald en de Hagenaar zich veiliger voelen. Voor de gemeente Den Haag is dit prioriteit nummer één.

Voor nadere informatie (uitsluitend voor de redactie): Directie Voorlichting en Externe Betrekkingen, Martin van Bruggen, tel. (070) 3532032. Zie ook: www.denhaag.nl/veilig. Op deze website staan de omschrijvingen van alle hotspots. Ook leest u hier meer over de uitvoering van het plan 'Een veilig Den Haag: een opdracht aan alle Hagenaars'.