Ingezonden persbericht


Landelijke Gedichtendag: Het Poëziecircus in Lokaal Negen

Op 29 januari 2004 vindt de derde editie van de Landelijke Gedichtendag plaats, met als thema Helden. Op het podium van Het Poëziecircus wemelt het van de helden: dichters, acteurs en muzikanten die verbanden leggen tussen de verschillende podiumkunsten met de poëzie als middelpunt. Te horen en te zien in het Utrechtse café Lokaal Negen. De toegang is gratis.

Het Poëziecircus is een podium voor dichters, rappers, muzikanten, cabaretiers, verhalenvertellers etc: zowel beginnende artiesten als ervaren podiumkunstenaars. Kwaliteit en originaliteit zijn de belangrijkste selectiecriteria. Een kleine greep uit de artiesten die bij Het Poëziecircus hebben opgetreden: Ingmar Heytze, Claudia de Breij, Erik Jan Harmens, Mark Boog, Micha Wertheim...

Poëziecircus op Landelijke Gedichtendag 2004

Datum: donderdag 29 januari 2004.
Locatie: Lokaal Negen
Trans 7, Utrecht
Tel (030) 231 13 18
Tijd: 21.00 h
Entree: gratis toegang

De artiesten:

Zangeres Karin Giphart (1968) speelde eerst in bands als Temple Drakeen Opium and the Showgirl, maar in 2001 begon ze met haar eigen werk op te treden, soms alleen, soms met andere muzikanten. In het Poëziecircus zal ze zichzelf begeleiden op de gitaar. Giphart zal dit jaar op vele fronten van zich laten horen. Naar verwacht debuteert ze in 2004 met de roman Maak me blij. In mei komt haar cd And she bites uit, die ze maakte met Vincent Arkenbout. Bovendien zal in dezelfde maand een dichtbundel van haar hand verschijnen in beperkte oplage.

Bergstraat 55 - gedichten over bergen en mensen heet de debuutbundel van dichter en freelance journalist Sander Koolwijk (1974). Als dichter en als fanatiek bergbeklimmer houdt hij van rust, ruimte en eenvoud. Op het podium wil hij deze begrippen optimaliseren, rekening houdend met een publiek dat ook spanning en actie verlangt. Hij trad o.a. op in de Nacht van het Boek en bij diverse Poetry Slams in Amsterdam, Rotterdam en Tilburg. In het Poeziecircus zal hij het publiek meenemen naar de toppen van zijn meest recente werk.

Helden ontbreken in het leven van Peter van der Linden (1960). Je kunt je nu eenmaal maar beter op één ding tegelijk richten, vindt hij en daarom stort hij zich sinds anderhalf jaar volledig op het schrijven. Als dichter maakt hij een duidelijk onderscheid tussen zijn wat meer abstracte leespoëzie en de teksten voor het podium. In zijn voordrachten spelen klank, ritme en beeld de hoofdrol; duidelijke invloeden van de slampoetry. Toch dekt die term voor hem de lading niet helemaal. Zijn teksten zijn verhalen in een vloeiende taal. Sprookjesachtig, wreed, en altijd muzikaal.

Schrijven en theater maken zijn de passies van Krijn Hermans (1975). Als acteur stond hij recent met zijn eigen stuk stuk LOSin het Brabantproductiehuis in Eindhoven. Daarvoor acteerde hij onder andere bij ZT Hollandia. Zijn ambitie: Véél schrijven, véél optreden, mooie goede dingen maken voor een breed publiek.In het Poëziecircus zal hij zijn eigen gedichten op theatrale wijze voor het voetlicht brengen.

Jet Crielaard (1975) studeerde in 1999 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag. Ze maakt installaties, boeken, ze schildert en schrijft en staat regelmatig op het podium om poëzie voor te dragen. Ze exposeerde o.a. in Galerie Joghem te Amsterdam, Paleis t Loo te Apeldoorn en in de Haagsche Kunstkring. Ze trad o.a. op als jong talentvoor stichting Weerwoord in schouwburgcafé Floor tijdens Poetry International 2003. In al haar werk wisselen fictie en non-fictie elkaar af, wat absurde beelden en beeldspraken tot gevolg heeft.

Babak Amiri (Iran, 1969) woont sinds 1990 in Nederland, studeerde in 96 af aan de Rietveldacademie en kwam via de muziek uiteindelijk op poëzie uit. Zijn teksten stonden aanvankelijk in dienst van zijn band BAHAM, waar hij twee cds mee uitbracht. Maar al gauw vormde de poëzie een deel van zijn dagelijks leven. Babak heeft verschillende poëzieprijzen gewonnen, o.a. de Poëzieslag (Amsterdam) en het Zaans poëziefestival. EINDE PERSBERICHT


---