Time : 6:37:20 PM
Date : Wednesday, January 28, 2004
Sender Name: Ministère de l'intérieur

Minister Patrick Dewael : "Nieuwe KB's scheppen meer duidelijkheid voor asielzoekers"

In het Belgisch Staatsblad van 27 januari 2004 zijn een aantal koninklijke besluiten verschenen waardoor de rechten en de verplichtingen van de asielzoekers in hun verhouding tot de asielinstanties (Dienst Vreemdelingenzaken en het
Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen) in grote mate verduidelijkt worden. Volgens vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael zal de toepassing van deze reglementering ongetwijfeld leiden tot een grotere rechtszekerheid en aanleiding geven tot een meer doorzichtige asielprocedure.

Het gaat ten eerste om het KB houdende vaststelling van bepaalde elementen van de procedure die moeten gevolgd worden door de Dienst Vreemdelingenzaken, die belast is met het onderzoek van de asielaanvragen op basis van de Vreemdelingenwet.

In deze reglementaire tekst wordt voorzien dat iedere kandidaat-vluchteling een brochure - in een taal die hij begrijpt - moet krijgen waarin duidelijke en begrijpbare inlichtingen over de asielprocedure verstrekt worden. De ambtenaren, belast met de ondervraging van de asielzoekers, moeten voortaan een aantal aspecten van de asielprocedure, zoals het belang van de woonplaatskeuze en het feit dat hij zijn situatie zo volledig mogelijk moet aangeven, duidelijk uiteenzetten.

Speciale aandacht zal ook besteed worden aan de ondervraging van niet begeleide minderjarigen. Tevens wordt uitdrukkelijk de mogelijkheid voorzien om de vervanging van de tolk te vragen indien hiervoor een geldige reden kan aangehaald worden. Ook zal de kandidaat-vluchteling een afschrift van het hoorverslag ontvangen.

Het tweede KB heeft betrekking op de werking en de rechtspleging van het commissariaat-generaal voor de vluchtelingen en de staatlozen. Een regeling werd uitgewerkt in verband met de wijze waarop de oproeping voor het interview en het interview zelf moeten gebeuren. Er wordt ook extra aandacht besteed aan de situatie van kwetsbare groepen (minderjarigen, slachtoffers van mensenhandel, vrouwen en homosexuelen). Bovendien moet de ambtenaar die de
kandidaat-vluchteling hoort in geval van aanwijzingen van geslachtsgebonden vervolgingen nagaan of de asielzoeker geen bezwaar heeft om te worden geïnterviewd door een persoon van het andere geslacht. De rol van de tolken wordt ook hier duidelijk gedefinieerd en het recht op bijstand door een raadsman of een vertrouwenspersoon wordt bevestigd. Er worden evenzeer duidelijke regels voorgeschreven voor de gegevens die door de dossierbehandelaars moeten genoteerd worden.

Perscontact : Laurent Panneels, woordvoerder, 0475/43.91.41