Gemeente Capelle a/d IJssel

Geef uw mening over ontwerp Vuykpark


Van donderdag 29 januari tot en met woensdag 10 maart 2004 kunt u uw mening geven over het ontwerp voor het Vuykpark (zie ook de Bekendmakingen). In die periode loopt namelijk de inspraakprocedure voor de herinrichting van het Vuykterrein. Als onderdeel van deze procedure organiseert de gemeente op donderdag 12 februari 2004 een inspraakbijeenkomst over het herinrichtingsplan. De bijeenkomst begint om 20.00 uur en vindt plaats in het gemeentehuis.

Een aantrekkelijk groen recreatiegebied aan de Hollandsche IJssel waar Capellenaren graag komen om lekker te ontspannen. Dat is het doel van de herinrichting van het Vuykterrein, dat omgevormd moet worden tot een park. Het plan bevat onder andere een wandelboulevard langs de IJssel met zitbanken, een horecagelegenheid en speelvoorzieningen. Tijdens een openbare informatieavond op 23 januari 2003 presenteerde de gemeente het ontwerp voor het Vuykpark aan bewoners en organisaties. De afgelopen periode is dit plan technisch verder uitgewerkt. Het ontwerp dat tijdens de inspraakbijeenkomst van 12 februari aanstaande wordt gepresenteerd, verschilt weinig van het eerdere plan.

De uitwerking van het plan heeft nogal wat tijd in beslag genomen. De gemeente moest in het kader van de bestemmingsplanregels een aantal onderzoeken uitvoeren op het gebied van milieu- en archeologische aspecten. Verder was het gemeentebestuur in afwachting van de toekenning van een subsidie van de Europese Unie.

Europese subsidie
Voor de herinrichting van het Vuykterrein, dat deel uitmaakt van het project Hollandsche IJssel, krijgt de gemeente Capelle aan den IJssel een subsidie van ruim 420.000,- van de Europese Unie. Dit bedrag komt bovenop de 570.000,- die de gemeente zelf al voor de eerste fase van het project beschikbaar had gesteld. De subsidieaanvraag is door de projectgroep Hollandsche IJssel ingediend in het kader van het zogenaamde Artery project. Artery is een Europees samenwerkingsverband tussen de Hollandsche IJsselstreek, 3 regio's in Duitsland en een Engels gebied. Doel is de rivier als kloppend middelpunt van de streek. Wilt u meer weten over het project Hollandsche IJssel, neem dan eens een kijkje op de projectsite www.schonermooier.nl.

Verkorte procedure
Het plan voor de herontwikkeling van het Vuykterrein past niet binnen het plaatselijk geldende bestemmingsplan. Om het toch te kunnen uitvoeren moet vrijstelling van het bestemmingsplan worden verleend. Daartoe volgt de gemeente een procedure met toepassing van artikel 19 lid 1 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening.

Normaal gesproken is de gemeenteraad bevoegd tot besluitvorming in een vrijstellingsprocedure. Omdat de gemeenteraad al eerder heeft laten weten het plan voor het Vuykpark wenselijk te vinden, heeft het college van B&W de gemeenteraad gevraagd om in dit geval die bevoegdheid aan het college over te dragen. Dit levert een aanzienlijke tijdwinst op in vergelijking met de gangbare procedure. De raadscommissie Ruimte is op 21 januari 2004 al akkoord gegaan met dit voorstel. De gemeenteraad neemt op 2 februari aanstaande een besluit. Het zou de eerste keer zijn dat in Capelle aan den IJssel een dergelijke verkorte art 19 lid 1 WRO procedure gevoerd wordt.

Uitvoering
Vanaf 1 april 2004 kan weer verder worden gegaan met de eerste stappen van de uitvoering van de eerste fase van het herinrichtingsplan. In het stormseizoen tussen 1 oktober en 1 april mag namelijk niet in buitendijks gelegen gebieden gewerkt worden. Het onderdeel horeca komt overigens pas in een later stadium aan de orde.