Gemeente Capelle a/d IJssel

Gezamenlijke aanpak Schieland en Capelle aan den IJssel

Onderhoud oevers en aanleg natuurvriendelijke oevers van start

In januari zijn de onderhoudswerkzaamheden gestart aan de oevers in diverse wijken in Capelle aan den IJssel. Sinds 1996 wordt het onderhoud gezamenlijk door het Hoogheemraadschap van Schieland en de gemeente Capelle aan den IJssel uitgevoerd. Dit jaar is het onderhoud met name gericht op het verwijderen van creosootbeschoeiing. Dit is beschoeiing, die verduurzaamd is met creosootolie. Tegenwoordig mag dit materiaal niet meer gebruikt worden, aangezien daardoor giftige stoffen in het oppervlaktewater komen. In Middelwatering, Schenkel, Capelle-West en het Schollebos zal de creosootbeschoeiing vervangen worden door beschoeiing van Plato-hout. Dit is hout (vuren) dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bosgebieden in Scandinaviƫ.

Per oever wordt gekeken of het mogelijk is om beschoeide oevers te vervangen door natuurvriendelijke oevers. Beschoeiing zorgt voor een harde overgang tussen land en water. Juist de overgangszone van land naar water is belangrijk voor veel planten- en diersoorten, zoals kikkers en libellen en bovendien vergroten de oeverplanten het zelfreinigend vermogen van het oppervlaktewater, waardoor de waterkwaliteit verbetert.

Natuurlijke oevers

In het Schollebos wordt beschoeiing vervangen door een natuurvriendelijke oever over een lengte van ongeveer 800 meter. Er wordt een flauw talud aangelegd waardoor planten zich gemakkelijker op die oever kunnen vestigen. Ook in Schenkel wordt een natuurvriendelijke oever aangelegd, namelijk in de beluchtingsvijver. De fietskade langs de beluchtingsvijver is ingezakt en regelmatig staat er water op het fietspad. In de winter kan dit gevaarlijke situaties opleveren. De fietskade wordt opgehoogd en om te voorkomen dat de kade weer gaat afkalven, wordt de kade met een flauw talud aangelegd. Bovendien worden kokosmatten aangebracht waarop planten zijn ingezaaid die zorgen voor extra bescherming van de oever.

Een stukje natuur midden in de stad
Per oever duren de werkzaamheden, afhankelijk van de lengte en het type nieuwe oeverbescherming, enkele dagen tot enkele weken. De werkzaamheden zijn naar verwachting in april 2004 gereed. Tussen 7.00 uur en 16.00 uur wordt aan de oevers gewerkt. Mogelijk kunnen de werkzaamheden voor enige overlast zorgen. De uitvoerder zal deze tot een minimum beperken.

Locaties Voorgenomen start in 2004

- Schollebos week 3

- Leidingenstrook tussen s-Gravenland en
Capelle-West ter hoogte van volkstuinen week 4
- Valeriusrondeel week 5

- Akkerwinde week 5

- Kralingseweg week 5

- Schenkelse Dreef week 6

- Jacob Catslaan week 7

- Beluchtingsvijver Schenkel week 7

- Meidoornveld week 9

- Jasmijnsingel week 11

- Freesiastraat week 11

- Beschoeiing bij brug tussen Erasmustuin en Pascaltuin week 12

In totaal wordt er gewerkt aan bijna 4.000 meter.

Informatie
Als u vragen heeft over het gekozen type oever bij u in de buurt, kunt u contact opnemen met mevrouw K. Hengst van het Hoogheemraadschap van Schieland, telefoon 010-4537351, of de heer F. van Zijderveld van de gemeente Capelle aan den IJssel, telefoon 010-2848699.