Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting


Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting

CF-patiënten in AVRO Netwerk over Wet op de Orgaandonatie

28-01-2004
Het televisieprogramma AVRO Netwerk zal op donderdagavond 29 januari 2004 aandacht besteden aan de problemen rondom de huidige Wet op de orgaandonatie, de WOD. Een reportage hierover zal te zien zijn tijdens de uitzending van 20.30 uur na het NOS Journaal. CF-patiënten Kim Moelands, Ron Oud en Arian Visser worden tijdens de reportage geïnterviewd.

De WOD werkt onvoldoende. Er zijn te weinig donoren en de wachttijden voor een orgaan zijn erg lang. Op 4 februari a.s. evalueert de Tweede Kamer de huidige WOD en worden er voorstellen gedaan voor verbeteringen. Te denken valt o.a. aan de invoering van een geen-bezwaarsysteem zoals dat in België geldt. In dat land is iedereen donor, tenzij men zelf aangeeft dat niet te willen zijn. Zo wordt iedere burger aangezet tot het nemen van die beslissing. In Nederland laten veel mensen het formulier van het Donorregister jarenlang niet-ingevuld liggen. Een andere mogelijkheid ter verbetering van de WOD is om de keuze wel of niet donor te zijn vast te leggen in het identiteitsbewijs. Dit voorstel komt van Ursie Lambrechts van D66.

Tijdens de reportage van AVRO Netwerk komen naast bovengenoemde CF-patiënten ook een tegenstander van het geen-bezwaarsysteem, Ursie Lambrechts en een longtransplantatiearts aan het woord.

© NCFS, Dr. A. Schweitzerweg 3, 3744 MG Baarn telefoon 035 - 64 79 257, fax 035 - 64 79 489, e-mail info@ncfs.nl