STICHTING WAKKER DIER

Wakker Dier; WIL DIRECT VERBOD OP UIERBRANDEN BIJ KOEIEN

Stichting Wakker Dier vraagt de minister met spoed om een: VERBOD OP UIERBRANDEN BIJ KOEIEN

Amsterdam, 29 januari 2004; Stichting Wakker Dier heeft minister Veerman vandaag gevraagd om met spoed een onderzoek in te stellen naar het gebruik van de 'uierbrander' bij koeien. Om sneller de uiers van melkkoeien te ontharen wordt steeds vaker een propaanbrander gebruikt in plaats van een scheerapparaat. De leverancier van de brander rept ten onrechte over zogenaamd 'koud vuur'. Deskundigen geven aan dat de consequenties voor het welzijn bij het gebruik van de brander nog niet bekend zijn. Wakker Dier vindt het idee om zomaar een brander onder een koe te houden als ontharingsmethode absurd. Daarnaast is Wakker Dier bang dat door onzorgvuldig en ondeskundig gebruik van de brander koeien letsel oplopen en vraagt de minister om onderzoek naar de gevaren. Totdat de resultaten van het onderzoek bekend zijn, zou het gebruik van de brander verboden moeten worden. Met de komst van de uierbrander, de opkomst van de melkrobot en het steeds vaker het hele jaar op stal houden van koeien wordt de huidige melkveehouderij steeds meer een nieuwe bio-industrie. Door het opvoeren van de melkgift worden de dieren ook letterlijk uitgemolken. Zo gaven koeien in de jaren 50 gemiddeld 4000 liter per jaar en dat is nu zo opgevoerd dat 10.000 liter per jaar geen uitzondering meer is. Het gevolg is dat dieren veel eerder (letterlijk op zijn of) versleten zijn en nu zelfs zo ver van de natuur verwijderd raken dat koeien ziek worden als ze alleen gras zouden eten. Allerlei productiegerelateerde ziektes als uier- en klauwontstekingen moeten met medicijnen als antibiotica worden onderdrukt.

De melkgift per koe is in 40 jaar verdubbeld met uitschieters tot boven de 10.000 liter. Deze productie stijgt nog steeds en kost een koe evenveel energie als 8 uur hardlopen per dag. Diverse ziektes als slijtersziekte, mastitus en klauwontstekingen verergeren hierdoor. 90% van de melkkoeien in Nederland lopen op ontstoken klauwen! Vooral koeien die nooit de wei in mogen hebben hier last van. De moderne hoogproductieve melkkoe is lichamelijk niet gebouwd om de hele tijd in stallen te staan met harde betonnen roostervloeren. Desondanks worden steeds meer koeien het hele jaar op stal gehouden. Nu al komt naar schatting 15% van de melkkoeien nooit meer buiten. Koeien die nog wel de wei in mogen, staan steeds korter in de wei. LTO gaf al eerder aan dat als het tij niet keert in de toekomst wel eens 80% van de koeien levenslang in de stal zal blijven. Wakker Dier voert hiertegen actie via de protestsite http://www.koeindewei.nl. Als de koe in de wei wordt gelaten wordt de literprijs voor melk hooguit een halve eurocent hoger. Nu weten consumenten alleen bij biologische melk zeker dat de koe van die melk in de wei heeft mogen lopen. Dit is een wettelijke verplichting bij het eko-keurmerk. Het Noord-Hollandse CONO van Beemsterkaas keert boeren die de koeien in de wei laten een hogere melkprijs uit dan niet 'weidende' boeren.

Persvragen: Matthéüs Bleijenberg, 020-4638924 of 06-14683812
---

Wakker Dier is de grootste dierenbeschermingsorganisatie die exclusief opkomt voor landbouwdieren. Wakker Dier bestrijdt de bio-industrie en promoot het diervriendelijk boeren. Zij doet dit door zich vooral te richten op consumenten, door het geven van voorlichting, het doen van legale acties, onderhandelingen en campagnes. Voorbeelden van campagnes zijn de biologische-, voorlichtings-, legbatterij-, en educatieve campagne. Wakker Dier is in het bezit van het keurmerk voor goede doelen: het CBF keurmerk.

29 jan 04 07:50