Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Inhoud vaten Andinet inderdaad arseenpentoxide

De vaten van het schip Andinet die eind december in de Noordzee terecht zijn gekomen, bevatten inderdaad arseenpentoxide. Een analyse van de inhoud van de vaten die het schip in Bremerhaven heeft afgeleverd, wees dit uit.

Het gaat hierbij om de vaten die aan boord zijn gebleven tijdens de storm op de Noordzee op 21 december 2003 toen de Andinet een deel van zijn lading verloor.
TNO Zeist heeft het onderzoek uitgevoerd. In de vaten zat een mengsel van arseenpentoxide, chroomtrioxide en koperoxide, het houtverduurzamingsmiddel waarvan tot nu toe is gesproken.

De inhoud van de drie containers die het bergingsbedrijf Multraship heeft afgeleverd bij afvalverwerkingsbedrijf AVR in Rotterdam, wordt nu geïnventariseerd. De eerste container is inmiddels geleegd. Van de 230 vaten bleken er circa twintig zo zwaar beschadigd te zijn dat ze moeten worden overgepakt. De overige 210 vaten lekken niet, maar zijn niet ongeschonden gebleven. Het is nog onduidelijk hoeveel gif uit de circa twintig kapotte vaten in de eerste container in de Noordzee is gelekt. Ook is nog niet vastgesteld of en hoeveel vaten in de tweede en derde container zijn beschadigd.