FNV BONDGENOTEN

Veel klachten over sollicitatieplicht

Veel ouderen bellen naar FNV Bondgenoten en ouderenbond ANBO met klachten over de gang van zaken rond de sollicitatieplicht. Daarnaast krijgen de bonden veel brieven en mails.
Het blijkt dat mensen vooral gefrustreerd zijn over de benadering door UWV en CWI. Mensen van 57,5 jaar en ouder krijgen van het UWV een brief thuis waarin men gewezen wordt op de sollicitatieplicht die sinds 1 januari jl. (met terugwerkende kracht tot 1 januari 2003 ) geldt. Als ze zich dan vervolgens melden bij het CWI krijgen ze nul op het rekest. 'We doen niets voor u, er zijn geen banen voor u' zijn veelgehoorde reacties.
FNV Bondgenoten bestuurder Ralph Smeets windt zich op over deze benadering. 'Mensen worden zo van het kastje naar de muur gestuurd. Eerst worden ze gedwongen te solliciteren, en vervolgens worden ze linea recta afgeserveerd. Uiterst frustrerend natuurlijk.' De bond krijgt verder meldingen van mensen die 64 jaar waren op de eerste dag van werkloosheid en alsnog een brief krijgen van het UWV, terwijl ze helemaal niet verplicht zijn om te solliciteren. En WAO-ers die gedeeltelijk goedgekeurd zijn, worden ook geconfronteerd met de sollicitatieplicht.
Verder zijn er onduidelijkheden over de peildatum van werkloosheid, en dus wel of geen sollicitatieplicht. Omdat de regeling met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2003 in is gegaan, is niet duidelijk of ontslagen werknemers die net voor die datum hun baan kwijtraakten ook verplicht zijn te solliciteren. De verwarring ontstaat door de fictieve opzegtermijn waar ontslagen werknemers mee te maken hebben. Werknemers die net voor 1 januari 2003 te horen kregen dat ze hun baan kwijtraakten, hebben pas na een of meer maanden (fictieve opzegtermijn) recht op een WW-uitkering. Maar ze zijn al wel voor 1 januari 2003 werkloos geworden, zodat ze buiten de sollicitatieplicht vallen. Althans dat vindt FNV Bondgenoten, maar het UWV vindt dat de eerste dag van uitkering geldt als peildatum, waardoor er dus mensen zijn die toch moeten solliciteren.

FNV Bondgenoten heeft nu een brief opgesteld die leden kunnen gebruiken om individuele ontheffing te vragen van de sollicitatieplicht. De bond baseert zich hierbij op de informatie van de overheid dat alleen mensen moeten solliciteren die reële kansen hebben op de arbeidsmarkt. 'Als mensen bij het CWI direct weer de deur wordt gewezen, is er duidelijk geen sprake van een reële kans,' aldus Ralph Smeets. 'Dus vinden wij dat zij om ontheffing van de sollicitatieplicht moeten kunnen vragen.'

FNV Bondgenoten wil binnenkort samen met ouderenbond ANBO een meldlijn openen voor mensen die klachten hebben over de sollicitatieplicht.

Meer informatie:
Ralph Smeets, bestuurder FNV Bondgenoten,

06- 51255987
Nathalie Koopman, voorlichting FNV Bondgenoten,
030-2738389 of 06-51406105
Frank van der Aa, voorlichting ANBO

030-2330060

29 jan 04 09:18