Politie Midden- en West Brabant

Illegaal werkende Polen opgepakt

Breda, 29 januari 2004

Op woensdag 28 januari 2004 zijn door de vreemdelingenpolitie, afdeling Toezicht cluster Bergen op Zoom, in samenwerking met de Arbeidsinspectie in de regio Roosendaal en Bergen op Zoom, bedrijven gecontroleerd in het kader van de Wet Arbeid Vreemdelingen.

In de gemeente Rucphen, Roosendaal, Bergen op Zoom en Steenbergen werden een zestal bedrijven in de agrarische sector bezocht. In totaal werden 114 medewerkers op de werkvloer naar hun identiteit gevraagd. Van hen hadden 90 er verschillende buitenlandse nationaliteiten, waaronder veel Polen met de Duitse nationaliteit, maar ook mensen met de Turkse, Griekse en Thaise nationaliteit. De meeste bedrijven hadden de administratie prima op orde.

In een pluimveebedrijf in Rucphen werden 4 Poolse mannen in de leeftijd tussen 21 en 27 jaar, werkend aangetroffen. Zij hadden wel identiteitspapieren, maar ze mochten er niet werken omdat de werkgever niet over de vereiste tewerkstellingsvergunningen beschikte. De arbeidsinspectie maakt tegen de werkgever proces-verbaal op.

Na onderzoek op het politiebureau bleek dat de 4 Polen voor de eerste keer in contact kwamen met de vreemdelingenpolitie en is hen aangezegd dat ze Nederland onmiddellijk moeten verlaten. De zogenaamde vrije termijn, de tijd van 3 maanden dat ze bijvoorbeeld als toerist vrij in Nederland mogen verblijven, is daarmee door het werken zonder vergunning onmiddellijk beëindigd.

Bron: Jan Clarijs