Ingezonden persbericht


Gemeente Amsterdam - Actieprogramma's veiligheidsplan amsterdam

29/01/2004 - Het college van B&W heeft ingestemd met de elf actieplannen die ter uitvoering van het Veiligheidsplan Amsterdam zijn opgesteld. Eerder stemde de driehoek (burgemeester, hoofdofficier van justitie en korpschef) al met de plannen in. Hiermee is een belangrijke stap gezet in het veiliger maken van de stad. Burgemeester Cohen, die de algemene leiding heeft bij het veiligheidsplan, wil het komende jaar een zwaar accent leggen op de aanpak van verslaafde veelplegers.

Amsterdam (het college, de driehoek en de gemeenteraad) koos vorig jaar voor een brede en zeer praktische invulling van het integrale veiligheidsbeleid, dat werd vastgelegd in het Veiligheidsplan Amsterdam. Er werd concreet gekozen voor de aanpak van dadergroepen die voor criminaliteit en overlast zorgen, zoals harde kern jongeren, verslaafde en niet verslaafde veelplegers, criminele illegalen en plegers van huiselijk geweld. Daarnaast richt het plan zich op een aantal kwetsbare plekken in de stad, zoals bijvoorbeeld Westpoort, het Centraal Station en andere hotspots in de binnenstad, bedreigde winkelgebieden en overlastgebieden in Zuidoost.

Nieuw
De in totaal elf actieplannen bevinden zich in verschillende fasen van uitvoering. Nieuw zijn de actieprogramma's die betrekking hebben op risicolocaties en -lijnen in het openbaar vervoer, gebieden met stedelijke vernieuwing en bedreigde winkelgebieden en bedrijventerreinen. De Raadscommissie Algemene Zaken moet nog met deze actieprogramma's instemmen. De aanpak van de harde kern jeugd, Westpoort, verslaafde veelplegers en huiselijk geweld is al door de gemeenteraad geaccordeerd en volop in uitvoering. De actieplannen met betrekking tot criminele illegalen en niet verslaafde veelplegers richten zich vooralsnog op het duidelijk in kaart brengen van aard en omvang van de problematiek. De raadscommissie heeft eerder aangegeven de aanpak van zogenaamde verkeershufters in het Veiligheidsplan te willen opnemen. Voorstellen hiervoor worden binnenkort verwacht.

Resultaten
In de actieplannen staan concrete doelstellingen benoemd. Een keer per jaar zal worden gemeten of deze doelstellingen worden behaald. Voor de zomer verschijnt de eerste Veiligheidsrapportage Amsterdam. In deze rapportage, die als nulmeting voor het Veiligheidsplan geldt, worden gegevens van gemeente, politie en justitie verwerkt. Concreet betekent dit dat effecten van de veiligheidsaanpak niet alleen op straat zichtbaar en voelbaar moeten zijn, maar ook aantoonbaar betere cijfers moeten opleveren. De betrokken bestuurders hebben daarmee een goed instrument in handen om te sturen op resultaten.

Gezamenlijke aanpak
Voor elk plan is een van de leden van het college bestuurlijk verantwoordelijk. Zo heeft de wethouder Jeugd het voortouw bij het vroegtijdig ingrijpen in criminele gezinnen. De wethouder Verkeer en Vervoer zet zich in voor het realiseren van een openbaar vervoer politie en de wethouder Openbare Ruimte stuurt het veiliger maken van Westpoort aan. Naast de wethouders en de driehoekspartners, geven de stadsdeelvoorzitters van Amsterdam-Centrum en Zuidoost verdere invulling aan de veiligheidsvraagstukken in hun portefeuille. De organisatiestructuur binnen het Veiligheidsplan is zodanig dat kennis en informatie zo goed mogelijk wordt benut. Naast een bestuurlijk verantwoordelijke heeft elk actieplan een projectleider. De elf projectleiders hebben onderling veel contact waardoor het leggen van dwarsverbanden tussen de plannen en het uitwisselen van informatie soepel verloopt.

Budget
De acties uit de plannen worden grotendeels binnen bestaande beleidsbudgetten gefinancierd. Daarnaast heeft de gemeenteraad voor 2004 een extra bedrag van 850.000 euro uitgetrokken. Een voorstel voor de besteding van deze middelen wordt binnenkort aan het college voorgelegd.

Toekomst
De nu gepresenteerde actieplannen zijn niet alomvattend en zullen de komende tijd verder worden uitgebreid. Van belang is dat er consequent wordt doorgegaan met bestaande programma's zoals de aanpak van de harde kern jeugd. Burgemeester Cohen, die met de start van dit college in 2002 de portefeuille Integraal Veiligheidsbeleid kreeg, coördineert het Veiligheidsplan. Hij zal de komende tijd, samen met wethouder Belliot, prioriteit geven aan de aanpak van verslaafde veelplegers, een relatief kleine groep die verantwoordelijk is voor een groot deel van de overlast en criminaliteit in Amsterdam.

Communicatie
Nadere informatie over de actieprogramma's is te vinden op de website van de driehoek: www.eenveiligamsterdam.nl. Via deze website worden burgers en professionals geïnformeerd over dat wat de driehoek samen met haar ketenpartners doet aan de veiligheid in Amsterdam. Ook de voortgang van het veiligheidsplan is via deze website te volgen.

De Raadscommissie Algemene Zaken bespreekt de plannen op 19 februari.