MILIEU CENTRAAL

Minister Dekker omarmt initiatief woonorganisaties

Minister Dekker omarmt initiatief woonorganisaties

Utrecht, 28 januari 2004 - Zeven organisaties, verenigd in het Platform Bewoners en Duurzaam Bouwen hebben minister Dekker van VROM op 27 januari een beleidsadvies en een intentieverklaring aangeboden met de titel 'Integreer in de staande woonpraktijk'. De organisaties zijn: Vereniging Eigen Huis, de Woonbond, Het Landelijk Contact van de Vrouwen Advies Commissie, VvE Belang, Vastgoed Belang, het Kennisnetwerk Duurzaam Wonen en Milieu Centraal. Gezamenlijk spreken deze organisaties de intentie uit zich in te zetten voor energiebesparing, gezondheid en milieuvriendelijke materialen in en om het huis. De totale omvang van het ledenbestand van de organisaties tezamen is ongeveer 2 miljoen huishoudens.

De 7 organisaties zijn van mening dat het duurzaam bouwen beleid van VROM de afgelopen jaren te weinig aandacht heeft geschonken aan de consument en zijn woonwensen. De keuze voor energiebesparing en milieuvriendelijk materiaalgebruik wordt pas gemaakt als bewoners hier de voordelen van inzien, zoals meer comfort, lagere woonlasten en een hogere verkoopwaarde van de woning. Gezamenlijk willen de organisaties zich inzetten om huiseigenaren en huurders beter te informeren, scholingsprogramma's uit te voeren en de samenwerking met gemeenten aan te gaan.

Minister Dekker sprak haar waardering en steun uit voor het beleidsadvies. Volgens haar sluit het advies goed aan bij het Jaar van het Binnenmilieu 2004, waarbij de gezondheid in huis door betere ventilatie centraal staat. In februari komt de minister met haar definitieve reactie op het beleidsadvies en de intentieverklaring.