Ingezonden persbericht


Persbericht

Datum: 29 januari 2004
Nummer: 2004-03

Geen draagvlak voor grootschalige waterbergingen

WLTO blij met waternotitie provincie Noord-Holland

De provincie Noord-Holland wil bijna volledig afstappen van het creëren van grootschalige waterbergingen. In de nota 'Evenwichtig omgaan met water' verwacht ze al een heel eind te komen door het nemen van kleinschalige maatregelen, gecombineerd met het zonodig wegpompen van water naar het IJsselmeer. De WLTO (Westelijke Land- en Tuinbouw Organisatie) is blij met deze wending van het provinciebestuur. Het vorige college van Gedeputeerde Staten was juist voorstander van grootschalige waterberging.

Grootschalige bergingen nemen te veel grond in beslag. Dit gaat vooral ten koste gaat van grond met een agrarische bestemming. Bij de achterban is daar geen draagvlak voor. Daarom is het voornemen van Gedeputeerde Staten, dat volgende week in Provinciale Staten wordt behandeld, een belangrijke stap vooruit, meent de WLTO. Uit het rapport blijkt dat de trits bergen, vasthouden en De maatregelen die de provincie nu voorstaat, komen neer op het keren van buitendijks water, het verbreden en verdiepen van sloten en vaarten, het aanleggen van kleinschalige bergingen of het creëren van meer wateropvang in recreatiegebieden. Alleen ten zuiden van het Noordzeekanaal zouden nog grootschalige bergingen nodig zijn om problemen met overvloedige neerslag het hoofd te kunnen bieden, aldus de provincie. De provincie bespreekt dit nog verder met de WLTO.

De WLTO verwacht dat de afdelingsbesturen een stem krijgen bij het nemen van de kleinschalige maatregelen en zal ook met eigen initiatieven komen.

----------
Noot voor de redactie (