Politie Midden- en West Brabant

Negen arrestaties bij derde actie preventief fouilleren Tilburg

Tilburg, donderdag 29 januari 2004

TILBURG: Vanmiddag en vanavond (donderdag 29 januari 2004) heeft de Tilburgse politie in het gebied Gasthuisring-Lochtstraat en Jan Heijnstraat met 50 agenten in totaal 869 personen preventief gefouilleerd. Er zijn 140 autos, 11 BBA bussen en tientallen brommers aan de kant gezet en gecontroleerd. Bij deze actie verrichte de politie in totaal negen arrestaties.

Resultaten
De meeste aanhoudingen (5) vonden plaats op grond van overtreding van de Wet Wapens en Munitie. De politie nam twee messen, traangas, een honkbalknuppel en een wapenstok in beslag. Bij een van deze arrestanten vond de politie ook een kleine hoeveelheid soft- en harddrugs. De hoeveelheid was echter meer dan de gedoogde gebruikershoeveelheid. Deze verdachte kan dus ook rekenen op een proces-verbaal vanwege overtreding van de Opiumwet.
Agenten troffen verder een gestolen brommer aan. De berijder van de brommer is opgepakt op verdenking van heling. Twee andere personen zijn aangehouden omdat zij voorkwamen in het Opsporingsregister van Justitie. Ze hadden allebei nog enkele boetes openstaan. Tot slot werd er een man opgepakt vanwege openbare dronkenschap.

Positieve reacties
De politie-agenten kregen veel positieve reacties van omwonenden en middenstanders. Ook de reacties van mensen die zich een fouillering moesten ondergaan waren overwegend positief. Slechts een enkeling deed zijn beklag over de actie.
De actie van vandaag werd logistiek ondersteund door de Tilburgse brandweer en de GGD. Zij zorgden voor containers en tenten. Het gebied was in vier sectoren onderverdeeld. Er werden voetgangers, fietsers, bromfietsers, bussen en autos gecontroleerd. Ook de voertuigen zelf werden onderzocht.

Derde actiedag
De actie van vandaag is de derde actie in het kader van de maatregel preventief fouilleren in Tilburg. De eerste actie werd de nacht van vrijdag 28 op zaterdag 29 november 2003 gehouden in het Tilburgse uitgaanscentrum rondom de Heuvelring. Hierbij werden 15 verdachten aangehouden en diverse wapens aangetroffen De tweede actie vond op 6 januari jl. plaats in hetzelfde gebied waar vandaag gefouilleerd is. Bij die tweede actie werden 12 aanhoudingen verricht en ook diverse wapens in beslag genomen.

Doelstelling preventief fouilleren
De maatregel preventief fouilleren heeft als doelstelling het aantal geweldmisdrijven met wapens in Tilburg terug te dringen. Gemeente, Openbaar Ministerie en Politie menen tevens dat er een preventieve werking van zal uitgaan.

Historie preventief fouilleren
Op 20 januari 2003, werd de burgemeester van Tilburg door de gemeenteraad gemachtigd om risicogebieden aan te wijzen. Deze aanwijzing volgde op vrijdag 14 november 2003 en heeft betrekking op het centrumgebied en de Gasthuisring met twee aangrenzende straten. De aanwijzing geldt voor de duur van zes maanden en loopt daarmee tot 14 mei 2004. Er mag door de politie in deze gebieden preventief gefouilleerd worden als de Officier van Justitie daarvoor een last afgeeft. Deze last is maximaal 12 uren geldig. Het preventief fouilleren is daarmee geen standaarduitbreiding van de bevoegdheden van de agenten en dus mag alleen toegepast worden in de aangewezen gebieden én als de officier van justitie daarvoor een last afgeeft. De politie fouilleert a-selectief. Dat betekent dat ze in principe iedereen fouilleert en geen onderscheid kan en mag maken op basis van uiterlijke kenmerken.

Bron: Jeroen Steenmeijer