Ingezonden persbericht




Imation boekt in vierde kwartaal record omzet met data-opslagactiviteiten van 334,4 miljoen dollar


- omzetstijging van 23 procent

- winst per aandeel over gehele boekjaar groeit met 9,8 procent tot 2,25 dollar
- omzet boekjaar 2003 bedraagt 1,16 miljard dollar

Schiphol-Rijk (Nederland), 29 januari 2004 ­ Imation Corporation, een van de grootste leveranciers van data-opslagmedia, rapporteert zeer goede financiële resultaten over het vierde kwartaal en het gehele boekjaar, dat op 31 december 2003 werd afgesloten. De totale omzet in het vierde kwartaal bedroeg 334,4 miljoen dollar, 23 procent hoger dan in het zelfde kwartaal een jaar eerder. Deze omzet werd opgedreven door een omzet van 321,5 miljoen dollar in het Data Storage en Information Management-segment en een sterke groei in beschrijfbare en herschrijfbare optische producten. Daarnaast heeft Imation groei geboekt met tape-opslagproducten in zijn algemeenheid.

Over het vierde kwartaal rapporteert Imation een winst uit gewone bedrijfsvoering van 24,7 miljoen dollar, ofwel 0,68 dollar per aandeel (waarin 0,13 dollar per aandeel aan speciale voorzieningen is inbegrepen, die verderop in dit bericht wordt beschreven). In vergelijking met dezelfde periode in het vorige boekjaar, bedroeg de winst 21 miljoen dollar, ofwel 0,58 dollar per aandeel (waarin 0,04 dollar per aandeel aan speciale voorzieningen). De omzet in het vierde kwartaal van 2002 bedroeg 270,9 miljoen dollar.

Voor het gehele boekjaar bedroeg de winst uit gewone bedrijfsvoering 81,8 miljoen dollar, ofwel 2,25 dollar per aandeel (waarin 0,15 dollar uit speciale voorzieningen) bij een omzet van 1,16 miljard dollar, in vergelijking met dezelfde periode in het boekjaar 2002 bedroeg de winst uit gewone bedrijfsvoering 73,2 miljoen dollar, ofwel 2,05 dollar per aandeel (inbegrepen 0,19 dollar per aandeel aan speciale voorzieningen) bij een omzet van 1,07 miljard dollar. Zonder de speciale voorzieningen bedroeg de winst per aandeel in 2003 2,10 dollar, een stijging van 12,9 procent in vergelijking met de winst per aandeel van 1,86 dollar in 2002. Meer informatie wordt gegeven in de samenvatting.

In een commentaar op de resultaten zegt Imation's bestuursvoorzitter en CEO Bill Monahan: "Het sterke einde van het laatste kwartaal heeft ervoor gezorgd dat we boven onze omzet- en winstverwachtingen zijn uitgestegen, zoals we die in het begin van vorig jaar hadden afgegeven. We zijn sterk in onze bestaande data-opslagactiviteiten. In combinatie met onze groei-initiatieven, kunnen we uitstekende financiële resultaten blijven behalen. We blijven marktaandeel en marktpositie winnen. Onze productreeks is blijven groeien, met name de optische producten en de LTO Ultrium tapes. Ook andere tapeproducten voor datacentra zijn stevig gegroeid. Met 12,6 procent van de omzet hebben we onze verkoop- en algemene kosten zeer laag weten te houden. Onze organisatie en bedrijfsmodel is er klaar voor ongewijzigd verdere groei te faciliteren. "

"We hebben een positieve kasstroom uit gewone bedrijfsvoering gerealiseerd van 81 miljoen dollar, waardoor we 100 miljoen dollar konden investeren in de toekomstige groei van ons bedrijf. Daarnaast hebben we 28 miljoen dollar aan pensioenen bijgedragen, 28 miljoen dollar aan dividend aan onze aandeelhouders uitgekeerd en we hebben aandelen teruggekocht. Dan nog rest een solide kaspositie van meer dan 400 miljoen dollar", aldus Monahan.

Frank Russomanno, Chief Operating Officer Imation, zegt, "Imation heeft in 2004 een uitstekende positie genomen door onze marktaandelen en de marktvraag verder te verhogen. Dankzij onze wereldwijde aanwezigheid, leiderschap in tapetechnologie, brede productreeks, kennis van het kanaal en de snelle groei van optische producten, hebben we een sterke positie bereikt als marktleider in verwisselbare opslagmedia, op het moment dat de markt de waarde van data onderkend. We blijven onze productreeks en distributiecapaciteiten uitbreiden in onze samenwerking met Moser Baer India in Global Data Media en door onze overeenkomst met Exabyte (beide afgesloten in 2003). In de consumentenmarkt hebben we overeenkomsten gesloten met Napster en Target Stores. Ook gezamenlijke ontwikkelingen op het gebied van nieuwe tapeformaten in onze geavanceerde fabriek in Weatherford (Oklahoma) en tapecoatings zorgen ervoor dat we onze datacentra en netwerkklanten optimaal kunnen blijven bedienen." vervolgt Russomanno.

Samenvatting
Zowel de omzet, als de winst per aandeel zijn boven verwachting uitgekomen dankzij een groter dan voorziene marktvraag in het laatste kwartaal. Wereldwijd namen de aantallen verkochte data-opslagproducten met 27 procent toe, de gunstige wisselkoers was verantwoordelijk voor ongeveer vijf procent omzetgroei, maar deze effecten werden gedeeltelijk teniet gedaan door de prijserosie die tussen de zeven en acht procent bedroeg.

In het resultaat van het vierde kwartaal van het boekjaar 2003 zijn bijzondere baten inbegrepen die 7,2 miljoen aan de winst voor belasting hebben bijgedragen. Inbegrepen zijn 11,1 miljoen dollar aan inkomsten die gerelateerd zijn de verkoop van de kleurproefdivisie in 2001 en 0,7 miljoen dollar aan lager dan verwachte herstructureringskosten. Tegen deze verdiensten staat een afboeking van 4,6 miljoen dollar voor een niet terugbetaalde lening aan een toeleverancier. In het vierde kwartaal van 2002 was een winst voor belasting van 2,0 miljoen dollar inbegrepen dankzij lager dan verwachte herstructureringskosten.

In het resultaat van het boekjaar 2003 zijn de eerder genoemde speciale voorzieningen inbegrepen en die hebben geresulteerd in een verhoging van de winst voor belasting met 8,2 miljoen dollar. In de resultaten van het boekjaar 2002 zijn speciale voorzieningen inbegrepen die de winst voor belastingen hebben doen toenemen tot 10,4 miljoen dollar, voornamelijk door opbrengsten uit juridische schikkingen en gunstiger dan verwachte herstructureringskosten.

De bruto winstmarge bedroeg 26,4 procent in het vierde kwartaal en 28,8 procent voor het gehele boekjaar. In dezelfde perioden in het vorige boekjaar bedroeg de marge respectievelijk 31,6 procent en 30,7 procent. Imation blijft groeien met producten die een lagere brutomarge hebben. De bruto marge is ook beïnvloed door de gestegen kosten voor het uitbesteden van optische producten en kosten die gerelateerd zijn aan de opstartkosten voor de fabricage van nieuwe tapes. Deze kosten zijn enigszins beïnvloed door de verbeterde bruto marges van tapes voor de midrange-markt in het vierde kwartaal in vergelijking met het derde kwartaal.

De verkoop- en algemene bedrijfskosten zijn voor het gehele boekjaar met meer dan 10 miljoen dollar gedaald tot 14,3 procent van de omzet voor het gehele boekjaar een 12,6 procent in het vierde kwartaal: een record. De onderzoek- en ontwikkelingskosten bedroegen 16,1 miljoen dollar, ofwel 4,8 procent van de omzet in het vierde kwartaal en 57 miljoen dollar, ofwel 4,9 procent, van de omzet in het gehele boekjaar. In dezelfde periode in het vorige boekjaar bedroegen deze kosten 13,8 miljoen dollar in het vierde kwartaal van 2002 en 50,6 miljoen dollar voor het boekjaar 2002. Toename van deze kosten was het resultaat van voorziene investeringen in nieuwe opslagformaten.

In het vierde kwartaal bedroeg de winst uit gewone bedrijfsvoering 37,3 miljoen dollar en 119,6 miljoen dollar voor het gehele boekjaar, dat eindigde op 31 december 2003. In dezelfde periode in het vorige boekjaar bedroeg de winst uit gewone bedrijfsvoering 30,4 miljoen dollar in het vierde kwartaal en 110,7 miljoen dollar voor het gehele boekjaar. Gecorrigeerd naar de eerder genoemde speciale voorzieningen, steeg de winst uit gewone bedrijfsvoering voor het gehele boekjaar met 11,1 procent.

Buitengewone baten bedroegen 0,6 miljoen dollar in het laatste kwartaal en geven de valutatransactieverliezen en andere kosten weer, die weer gedeeltelijk teniet zijn gedaan door rente vanwege de kaspositie. Daar tegenover staan bijzondere baten ter waarde van 1,9 miljoen dollar in hetzelfde kwartaal van 2002 door de hoge rentestand en de gunstige wisselkoersen in 2002. De belastingdruk voor zowel het vierde kwartaal als het gehele boekjaar bedroeg 33 procent. De uitstaande debiteurentermijn nam met een dag af in vergelijking met het derde kwartaal en kwam uit op 46 dagen. De voorraadtijd daalde 9 dagen in vergelijking met het derde kwartaal tot 71 dagen.

De investeringen bedroegen in het vierde kwartaal 21,3 miljoen dollar en voor het gehele boekjaar 75,1 miljoen dollar vanwege investeringen in de tape-coating fabriek in Weatherford (Oklahoma). De afschrijvingen en afboekingen bedroegen in het vierde kwartaal en voor het gehele boekjaar respectievelijk 10,7 miljoen dollar en 39,0 miljoen dollar.

De kasstroom bedroeg in het vierde kwartaal 30,2 miljoen dollar, het beste resultaat van het jaar, en voor het gehele boekjaar 81,0 miljoen dollar. De kaspositie bedroeg 411,4 miljoen dollar. Gedurende het vierde kwartaal werd 13,3 miljoen dollar uit de courante middelen belegd in vastrentende waarden met een looptijd van langer dan een jaar. De liquide middelen zijn verminderd vanwege verschillende investeringen ten behoeve van groei, versterking pensioenfondsen, dividenduitkeringen aan aandeelhouders en het terugkopen van aandelen. De kasstroom voor investeringen bedroeg 129,6 miljoen dollar voor het gehele boekjaar, waaronder 20 miljoen dollar die gemoeid waren met de Exabyte-overeenkomst die in het vierde kwartaal heeft plaatsgevonden.

Imation heeft in het vierde kwartaal ook 5,3 miljoen dollar besteed aan het terugkopen van 155.000 aandelen en 2,8 miljoen dollar aan dividend uitgekeerd. Over het gehele boekjaar heeft het bedrijf voor 20,0 miljoen dollar 585.000 aandelen teruggekocht en het heeft toestemming om nog eens 2,2 miljoen aandelen terug te kopen. Over het het gehele jaar heeft Imation 8,5 miljoen dollar aan dividend uitgekeerd.

Vooruitzichten
De volgende vooruitzichten voor het boekjaar 2004 zijn onderhevig aan de risico's en onzekerheden die hieronder zijn beschreven.


* De omzet groeit over het gehele boekjaar 2004 met naar verwachting tussen de tien en vijftien procent, oftewel zal uitkomen tussen de 1,28 miljard en 1,34 miljard dollar.

* De winst uit gewone bedrijfsvoering zal in 2004 naar verwachting uitkomen tussen de 120 miljoen en 123 miljoen dollar. In 2003 rapporteerde Imation een winst uit gewone bedrijfsvoering van 119,6 miljoen dollar volgens de GAAP-boekhoudregels (Generally Accepted Accounting Principles). De verwachting is dus dat de winst gelijk blijft of met ongeveer drie procent stijgt in vergelijking met de winst in 2003 volgens de GAAP-methode. Echter in de winst van 2003 zijn 8,2 miljoen dollar aan speciale voorzieningen inbegrepen (zoals hierboven beschreven). Zonder deze speciale voorzieningen bedraagt de winst in het boekjaar 2003 111,4 miljoen dollar en dan is de verwachting dat de winst uit gewone bedrijfsvoering zal toenemen tussen de acht en tien procent. Vanwege het sterke eerste kwartaal in 2003 wordt de grootste groei in de tweede helft van 2004 verwacht.
* De belastingdruk zal vermoedelijk tussen de 35 en 36 procent bedragen. De belastingdruk kan lager uitvallen, maar op dit moment is dat nog onzeker.

* Investeringen zullen ongeveer 45 miljoen dollar bedragen
* Afschrijvingen en afboekingen zullen tussen de 45 miljoen en 50 miljoen dollar belopen.
Imation
Imation Corporation is ontwikkelaar, fabrikant en leverancier van magnetische- en optische- verwisselbare opslagmedia. Het brede productassortiment van Imation voorziet in opslagbehoeften variërend van een paar megabyte tot honderden gigabytes. Imation is in meer dan zestig landen vertegenwoordigd en heeft producten voor zowel de consumentenmarkt als de zakelijke markt. Met meer dan driehonderd patenten en dankzij meer dan driehonderd onderzoekers en ontwikkelaars die bij Imation werkzaam zijn, weet Imation haar positie als pionier op het gebied van magnetische- en optische-mediatechnologieën te handhaven.

In december 2003 had Imation wereldwijd 2800 mensen in dienst. Het hoofdkantoor van Imation bevindt zich in Oakdale, Minnesota, V.S. Het Europese hoofdkantoor is gevestigd in Schiphol-Rijk. Meer informatie is te vinden op de website www.imation.com en op de Nederlandse website www.imation.nl.

Meer informatie:
Persberichten, achtergrondinformatie en foto's zijn te vinden op www.online-pressrooms.com

Imation International B.V.
Theo Bouwmans
00 31 (20) 654 21 57
tgbouwmans@imation.com

PublieksWerk
Marije Verdouw
00 31 (20) 486 21 39
marije@publiekswerk.nl

Certain information contained in this press release, which does not relate to historical financial information, including the Business Outlook, may be deemed to constitute forward-looking statements within the meaning of the Private Securities Litigation Reform Act of 1995. Such statements are subject to certain risks and uncertainties that could cause the Company's actual results in the future to differ materially from its historical results and those presently anticipated or projected. Among these factors are continuing uncertainty in global economic and political conditions that make it particularly difficult to predict product demand, the Company's ability to meet its cost reduction and revenue growth targets, its ability to implement its restructuring programs for the estimated costs on a timely basis and to achieve the projected benefits, its ability to introduce new offerings in a timely manner either independently or in association with OEMs or other third parties, the competitive pricing environment, foreign currency fluctuations, the outcome of litigation, the ability of Imation to secure adequate supply of raw materials and certain high demand products, the ready availability and price of energy, the market acceptance of newly introduced offerings, the rate of decline for certain existing products as well as various factors set forth in the Company's filings with the Securities and Exchange Commission.