Ingezonden persbericht


Persbericht:

Eczeempatiënten woedend over besluit College voor Zorgverzekeringen

Diemen, 29 januari 2004

"Onrechtvaardig en ondemocratisch", zo noemt Bernd Arents van de VMCE het advies van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) over de vergoeding van een nieuw, hormoonvrij middel tegen constitutioneel eczeem (Elidel). Het CVZ besloot vandaag in een openbare vergadering de minister negatief te adviseren omtrent de vergoeding van Elidel. De afgelopen weken hebben zowel het Nationaal Huidfonds als de Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem (VMCE) getracht het CVZ op andere gedachten te brengen. Met het advies is de kans uitermate groot dat Minister Hoogervorst van Volksgezondheid niet zal instemmen met het opnemen van deze medicijnen in het Geneesmiddelen Vergoeding Systeem voor onder andere kinderen tot 16 jaar.

"Het CVZ beoordeelt puur technisch op voor ons onduidelijke gronden en laat alle andere relevante informatie niet meewegen. Hieruit blijkt dat het CVZ niet denkt in termen van gezondheid. Het CVZ heeft geen seconde oog gehad voor het feit dat door dit standpunt het nu uitgesloten is dat kinderen tussen de 2 en16 jaar de komende 10 jaar Elidel vergoed kunnen krijgen, ongeacht hoe schrijnend hun specifieke geval is. Omdat ook Protopic niet vergoed wordt voor die categorie kinderen, zullen zij niet profiteren van de wetenschappelijke vooruitgang in de behandeling van eczeem. Wat het CVZ betreft worden Elidel en Protopic 'eigen verantwoordelijkheid', om in termen van het kabinet Balkenende te spreken,"aldus Arents.

Uit een enquête van de Vereniging van Mensen met Constitutioneel Eczeem blijkt dat zo'n 75% de werkzaamheid van de nieuwe middelen redelijk tot goed ervaart. Termen als 'geweldig' en 'wondermiddel' komen naar voren, evenals 'minder bijwerkingen' en 'betere controle van het eczeem'. Patiënten zijn gemiddeld zo'n vijftig Euro per maand kwijt aan de nieuwe medicijnen met uitschieters naar 150 tot 200 Euro per maand. Ouders van huidpatiëntjes geven aan met de nieuwe zalf het eczeem stabiel te krijgen maar deze zalf slechts beperkt te gebruiken in verband met de hoge kosten.

Het Nationaal Huidfonds spreekt van ontbering van dermatologische kennis en schaamt zich voor de attitude van het CVZ die "een keiharde rem toepast op innovatie met als enig doel de toename in kosten voor de farmaceutische hulp waar mogelijk te beperken." De Vereniging van Mensen met Constitutioneel Eczeem heeft op haar site www.vmce.nl ter ondertekening een petitie geplaatst en buigt zich momenteel over nadere acties. Onder het motto "laat eczeempatiëntjes niet in de kou staan" zal de Vereniging deze petitie aan de overheid gaan aanbieden.


---



Ingezonden persbericht