Ingezonden persbericht


Persbericht

Hoofddorp, 29 januari 2004

BUSH EN BLAIR REGERINGEN BEÏNVLOEDEN KOOPGEDRAG EUROPESE CONSUMENT

Vertrouwen in bedrijfsleven en overheid stijgt

Het lage vertrouwen in de regering Bush beïnvloedt het koopgedrag van Europese consumenten. Dit blijkt uit het jaarlijkse Trust-onderzoek van communicatieadviesbureau Edelman. Zo'n tweederde van de Duitse en Franse ondervraagden zegt niet snel Amerikaanse producten aan te schaffen vanwege het beleid van de VS. De buitenlandse opinie over het Blair-bewind beïnvloedt het gedrag van consumenten op een vergelijkbare manier: in Duitsland verklaart 65 procent Britse producten liever te laten staan en in Frankrijk is 59 procent niet geneigd deze te kopen. De Trust Barometer, dit jaar voor de vijfde maal uitgevoerd, is een onderzoek naar het vertrouwen dat opinieleiders over de hele wereld hebben in overheden, bedrijfsleven, media en non-gouvermentele organisaties.

Het binnenlandse vertrouwen in overheden blijkt het afgelopen jaar toegenomen te zijn in Europa (van 25 naar 31 procent in dezelfde periode) en de Verenigde Staten (van 39 procent januari 2003 naar 48 procent nu). Ook het vertrouwen in het bedrijfsleven is afgelopen jaar toegenomen. In Europa steeg het vertrouwen in het Europese bedrijfsleven van 35 procent in januari 2003 naar 40 procent nu. Hier heeft men het minste vertrouwen in Amerikaanse bedrijven (38 procent). Voor Amerikanen geldt dat ze Franse bedrijven met 34 procent het minst vertrouwen. 51 Procent van de Amerikaanse geïnterviewden vertrouwt erop dat Amerikaanse bedrijven 'doen wat goed is'. Dit percentage lag in juni 2002 nog 10 procent lager en een jaar geleden op 48 procent.

"Ondanks de bedrijfsschandalen van de laatste jaren, blijkt het bedrijfsleven veerkrachtig te zijn," aldus Richard Edelman, president en CEO van Edelman. "Het toegenomen vertrouwen in de zakenwereld duidt op een sterkere wereldeconomie en op strengere regulering door de overheid. Nu het bedrijfsleven uit de lappenmand is, heeft het de geloofwaardigheid om de discussie te aan te zwengelen over belangrijke mondiale kwesties, zoals eerlijke handel, intellectueel eigendomsrecht en obesitas."

Het vertrouwen in non-gouvermentele organisaties (NGO's) scoort wereldwijd hoog, vooral in Brazilië (64 procent) en Europa (41 procent) waar NGO's als meest betrouwbaar worden aangeduid. Als meest geloofwaardige nieuwsbron zien ondervraagden de nationale media die dagelijks nieuws in eigen taal leveren. Televisie blijkt daarbij de 'meeste geraadpleegde' bron voor 'betrouwbare informatie'; bijna tweemaal zoveel opinieleiders blijkt de televisie te prefereren boven de krant.

Andere bevindingen uit de Trust Survey zijn:
* De vijf meest betrouwbare merken in Europa zijn Michelin (61 procent), Amnesty International (63 procent), het Wereld Natuurfonds (59 procent), Microsoft (57 procent) en IBM (55 procent). * De vijf meest betrouwbare merken in de Verenigde Staten zijn UPS (81 procent), Johnson & Johnson (75 procent), Proctor & Gamble (70 procent), IBM (58 procent) en Michelin (66 procent).
* De twee belangrijkste pijlers die een bedrijf betrouwbaar maken, zowel in Amerika als Europa, zijn: 'Een verleden van levering van kwalitatief hoogstaande producten/ diensten' (Amerika 92 procent en Europa 84 procent) en 'Het luisteren naar houding en mening van klanten over tevredenheid' (Amerika 90 procent en Europa 84 procent). * De CEO van een organisatie scoort wat geloofwaardigheid relatief laag (20 procent in de VS en 21 procent in Europa).

Over Edelman
Edelman is een wereldwijde communicatieonderneming die een full-service public relations bureaugroep, een onderzoeksbureau en een reclamebureau omvat. Edelman heeft 40 vestigingen in Europa, Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Azië. Er werken 1.900 mensen. Edelman is wereldwijd het grootste onafhankelijke bureau op het gebied van PR. Edelman Nederland, gevestigd in Hoofddorp, heeft 30 medewerkers en expertise op het gebied van zowel corporate communicatie en crisis PR als lifestyle communicatie en marketing. Edelman Nederland is werkzaam voor opdrachtgevers uit verschillende sectoren zoals Cisco Systems, Microsoft, BT, Johnson & Johnson, Rabobank, Euronext, Champagne en Nissan. Bezoek www.edelman.com/nl voor meer informatie.

# # #